Govor

Uroš Paternus

Hvala lepa. Spoštovani gospod predsednik, spoštovane članice in člani odbora!

V Slovenski vojski naloge izvajamo v okviru zakona skladno s predpisi in usmeritvami. Pri svojem delu nas vodi poklicna profesionalna etika in odgovornost. Nadzor nad našim delovanjem pa izvajata Državni zbor in Vlada skladno s predpisi in pristojnostmi. Ena izmed temeljnih nalog Slovenske vojske v miru je vojaško izobraževanje in usposabljaje za oboroženi boj in druge oblike vojaške obrambe. Karakter oboroženega boja se neprestano menja, zato izobražujemo naše pripadnike v razumevanju delovanja nacionalno varnostnega sistema, saj so sodobni varnostni izzivi vse bolj kompleksni in prepleteni, ter zahtevajo visoko usposobljene pripadnike, ki bodo sposobni se soočati s prihodnimi varnostnimi izzivi.

V vojaško izobraževanje v okviru Centra vojaških šol že vrsto let vključujemo gostujoče predavatelje, aktualne nosilce nacionalno-varnostnega sistema, pri tem pa vzpodbujamo kritično razmišljanje naših pripadnikov. Le ustrezno usposobljen, profesionalen ter osebnostno izgrajen pripadnik Slovenske vojske bo sposoben delovati skladno s svojimi pristojnostmi v kompleksno varnostnem okolju.

Spoštovani, v Slovenski vojski ravnamo skladno s predpisi in podeljenimi pristojnostmi, skladno z vojaško etiko in profesionalnim odnosom do dela, ne dopuščamo zlorab in prekoračitev pooblastil. Vsak, ki vodi se zaveda, da je le zgled tisti, ki prinaša uspeh. Za konec; Slovenska vojska svoje naloge izvaja transparentno, strokovno in zakonito. Ostajamo trden temelj naše varnosti in ključni dejavnik naše obrambe. Mi smo v službi mora in garant varnosti naših državljank in državljanov tudi takrat, ko pomagamo pri odpravljanju posledic naravnih nesreč, izvajamo nujne helikopterske prevoze, sodelujemo s Policijo pri nadzoru državne meje in nudimo pomoč pri odpravljanju posledic epidemije covid.

Hvala lepa.