Govor

Igor Peček

Spoštovane članice in člani Komisije za nadzor članih financ, spoštovani vabljeni!

Pričenjam 24. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ. Obvestilo o odsotnosti članic in pa članov komisije nisem prejel, na seji pa kot nadomestna člana s pooblastilom sodelujeta gospod Jože Lenart, ki nadomešča poslanca Roberta Pavšiča iz Poslanske skupine Liste Marjana Šarca, gospod mag. Dejan Židan, ki nadomešča poslanca gospoda Janija Prednika iz Poslanske skupine SD in pa gospa poslanka Monika Gregorčič, ki nadomešča poslanca gospoda mag. Dušana Verbiča iz Poslanske skupine SMC. Pa še eno pooblastilo; gospod Soniboj Knežak nadomešča poslanko gospo mag. Bojano Muršič iz Poslanske skupine SD.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije z eno točko dnevnega reda. V poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, zato ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na obravnavo edine točke dnevnega reda – ŠKODLJIVI UČINKI VLADNEGA PREDLOGA ZAKONA O NACIONALNEM DEMOGRAFSKEM SKLADU - EPA 1397-VIII.

Poslanske skupine Levica, SD, SAB in LMŠ so na Komisijo za nadzor javnih financ dne 17. 2. 2021 naslovile zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda. Gradivo za to točko dnevnega reda je zahteva Poslanskih skupin Levica, SD, SAB in LMŠ s predlogi sklepov, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje.

Na sejo so bili vabljeni vsi tisti, katere je predlagatelj, vlagatelj zahteve tudi predložil pri zahtevi za nujno sejo. To so; gospod Luka Mesec v imenu predlagateljev zahteve, gospod mag. Andrej Šircelj, minister za finance, Ministrstvo za finance, gospod Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, gospod Janez Janša, predsednik Vlade v funkciji ministra za zdravje, Ministrstvo za zdravje, gospod Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, ki se je opravičil in Ministrstvo za infrastrukturo, predstavniki reprezentativnih sindikalnih central, Komisija za preprečevanje korupcije, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki so se opravičili. Združenje svetov delavcev Slovenije, Slovenski državni holding d.d., Kapitalska družba d.d., DSU – Družba za svetovanje in upravljanje d.o.o., Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja d.o.o., Družba za upravljanje terjatev bank d.d., Banka Slovenije, Računsko sodišče, Agencija za zavarovalni nadzor, Agencija za trg vrednostnih papirjev, gospod Branimir Štrukelj, predstavnik zavarovancev v nadzornem svetu Modre zavarovalnice d.d., Študijski center za industrijsko demokracijo in pa Združenje nadzornikov Slovenije. Dodatno pa je bil vabljen tudi novoizvoljeni minister za zdravje, gospod Janez Poklukar, ki pa se je opravičil. Vse prisotne še enkrat prav lepo pozdravljam.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da najprej predstavnik predlagateljev zahteve za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevek za sklic. V nadaljevanju bodo besedo dobili vabljeni, nato pa bo sledila razprava članic in pa članov komisije.

Tako besedo najprej dajem predlagatelju, predstavniku predlagatelja.

Gospod Luka Mesec, imate besedo.