Govor

Hvala tudi vam.

Prehajamo na razpravo in glasovanje o posameznih členih in vloženih amandmajih v okviru druge obravnave predloga zakona, ki jo bom vodil na podlagi vloženih amandmajev koalicijskih poslanskih skupin z dne, 3. marca 2021. Odboru najprej predlagam, da po opravljeni razpravi in posameznih členih najprej glasujemo o amandmajih in nato v skladu s tretjo alinejo prvega odstavka 128. člena Poslovnika Državnega zbora o vseh členih predloga skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

razpravo dajem od 1. do. 12. člena, h katerim ni bil vložen amandma. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Zaključujem razpravo.

V razpravo dajem 13. Člen in vložen amandma koalicijskih poslanskih skupin. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem 14. Člen, h kateremu ni bil vložen amandma. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Zaključujem razpravo.

V razpravo dajem 15. člen in vložen amandma koalicijskih poslanskih skupin k temu členu. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem od 16. do 20. člena, h katerim ni bil vložen amandma. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Zaključujem razpravo.

V razpravo dajem 21. člen in vložen amandma koalicijskih poslanskih skupin. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Glasujemo.

Kdo je za? (12 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem 22. člen, h kateremu ni bil vložen amandma. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Zaključujem razpravo.

V razpravo dajem 23. člen in vložen amandma koalicijskih poslanskih skupin k temu člen? Ugotavljam, da ne. Glasujemo.

Kdo je za? (12 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem 24. člen, h kateremu ni bil vložen amandma. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Zaključujem razpravo.

V razpravo dajem 25. člen in vložen amandma koalicijskih poslanskih skupin. Želi kdo razpravljat? Ugotavljam, da ne. Glasujemo.

Kdo je za? (12 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem še zadnji 26. člen, h kateremu ni bil vložen amandma. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Zaključujem razpravo.

S tem zaključujem razpravo o členih in glasovanje o amandmajih. V skladu s prej sprejeto odločitvijo prehajamo še glasovanje o vseh členih zakona skupaj. Želi kdo obrazložiti svoj glas? Ugotavljam, da ne. Glasujemo.

Kdo je za? (12 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da so členi predloga zakona sprejeti.

S tem zaključujem drugo obravnavo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varnosti v železniškem prometu na matičnem delovnem telesu. Sprejeti amandmaji bodo vključeni v dopolnjen predlog zakona, ki bo sestavni del poročila odbora. Prosim, da v skladu z drugim odstavkom 42. člena določimo poročevalca, ki bo predstavil poročilo na seji Državnega zbora. Predlagam, da sem to sam, kot predsednik. Ugotavljam, da ni nasprotovanja. S tem zaključujem 1. točko dnevnega reda. Državnemu sekretarju se zahvaljujem za sodelovanje.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VODAH, ki ga je 22. januarja 2021 Državnemu zboru v obravnavo po skrajšanem postopku posredovala vlada.

Kolegij predsednika Državnega zbora je 93. seji, 3. februarja 2021 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo. Predlog zakona z dne, 22. januarja 2021, mnenja Zakonodajno-pravne službe z dne, 23. februarja 2021, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne, 1. marca 2021, pobudi EKO GROGA, Društvo za sonaravni razvoj in predlog zakona z dne, 8. marca in 9. marca 2021 ter poziv gospodarske zbornice Slovenije z dne, 9. marca 2021. Po poslovniškem roku so bili vloženi amandmaji poslanskih skupin SMC, SDS in Nova Slovenija k 2., 3., 4., 5. in 7. členu ter spremembi amandmaja k 2. členu. Poslanske skupine Levice k 3. členu in predlog Poslanske skupine Levice za amandma odbora k 4. členu. Prejeli smo tudi predlog amandmaja z dne, 9. marca 2021. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni, Ministrstvo za okolje in prostor, se opravičujem, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Agencija Republike Slovenije za okolje, Skupnost občine Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije in Zakonodajno-pravna služba. Naknadno so bili danes, 9. marca 2021 na predlog Poslanske skupine LMŠ povabljeni še EKO KROG, civilna iniciativa danes, ter eko Anhovo in Dolina Soča.

Prehajamo na drugo obravnavo predlog zakona v katerem bomo na podlagi 126. Člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih amandmajih k posameznim členih in o členih predloga zakona. Besedo dajem predstavniku predlagatelja, Ministrstvu za okolje in prostor, mag. Andreju Vizjaku. Izvolite.