Govor

Spoštovane kolegice, cenjeni kolegi! Pričenjam 27. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vse prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da opravičenih za današnjo sejo ni. Na seji kot nadomestni člani odbora pa sodelujejo kolegica Mojca Žnidarič nadomešča kolega Gregorja Periča iz Poslanske skupine SMC, naš poslanski kolega Jože Lenart nadomešča Roberta Pavšiča iz Poslanske skupine LMŠ in poslanska kolegica Tina Heferle nadomešča Rudija Medveda iz Poslanske skupine, prav tako iz LMŠ.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red s tremi točkami. Po sklicu seje v petek, 5. Marca 2021, pa sem vam posredoval razširitev z novo točko dnevnega reda in sicer 4. Predlog stališča Republike Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in sveta o baterijah in odpadnih baterijah, o razveljavitvi direktive 2006/66ES in spremembi uredbe EU 2019/1020. Obrazložitev za širitev. Predlog stališča je vlada posredovala Državnemu zboru, 4. marca 2021. Predviden skrajni rok za obravnavo dokumenta v Državnem zboru pa je 19. marec 2021. Ker mora po Poslovniku za matičnim delovnim telesom, predlog stališča obravnavati še Odbor za zadeve Evropske unije, kot pristojni odbor menim, da je smiselno današnjo sejo razširiti tudi s to točko dnevnega reda. V skladu s tretjim in četrtim odstavkom 154.d člena Poslovnika Državnega zbora, je razširitev dnevnega reda določena oziroma o njej ni potrebno glasovati. Sprejeto razširitev bomo tako obravnavali kot novo 4. točko dnevnega reda. Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VARNOSTI V ŽELEZNIŠKEM PROMETU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo 28. januarja 2021 posredovala vlada po skrajšanem postopku.

Kolegij predsednika Državnega zbora, na 93. seji, 3. februarja 2021, sklenil da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo. Predlog zakona z dne, 28. januarja 2021, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne, 23. februarja 2021 in mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne, 1. marca 2021. V poslovniškem roku so bili vloženi amandmaji poslanskih skupin SDS, SMC in Nova Slovenija k 13., 15., 21., 23. in 25. členu. Vsa navedena gradiva so navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni Ministrstvo za infrastrukturo, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Javna agencija za železniški promet v Republiki Sloveniji in Zakonodajno-pravna služba.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v katerem bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Besedo dajem predstavniku predlagatelja, Ministrstvu za infrastrukturo, državnemu sekretarju, Alešu Miheliču. Izvolite.