Govor

Rajko Fajt

Spoštovani gospod predsednik, hvala za besedo. Lep pozdrav, spoštovane gospe, gospodje!

Komisija za državno ureditev pri Državnem svetu je torej opravila razpravo o predlogu zakona in ga torej soglasno podprla oziroma pozdravila predlog zakona, ki omogoča vzpostavitev hiše za otroke, ki je otrokom olajšala udeležbo v kazenskih postopkih, ne glede na to ali gre za priče ali žrtve kaznivih dejanj. S projektom se dodatno uresničuje skrb za največje otrokove koristi v stresnih in travmatičnih situacijah, kot je udeležba otrok v kazenskih postopkih.

Seveda pa v razpravi je člane komisije zanimalo, ali bo vzpostavitev hiše za otroke kakorkoli posegalo v delovna področja, s katerimi se ukvarjajo centri za socialno delo. Pojasnjeno je bilo, da torej centre za socialno se s predlogom zakona v njihove pristojnosti ne posega, ampak se bo delo v primerih obravnave otrok v hiši za otroke celo dopolnjevalo.

Prav tako je v predstavitvi predloga zakona bilo rečeno, da bodo v javnem zavodu hiše za otroke delovali različni profili strokovnjakov in je seveda se zastavilo vprašanje, ali bodo torej recimo zdravniki pediatri, ki bodo opravljali zdravstvene preglede, zaposleni v zavodu ali bodo, bo to urejeno kako drugače. Torej pojasnjeno je bilo, da bodo v javnem zavodu zaposleni samo tisti svetovalci, ki bodo nujno nudili torej nujno krizno podporo in tisti, ki bodo izvajali zaslišanje otrok, medtem ko se bo pri zdravstvenih pregledih hiše za otroke naslanjala na sistem zdravnikov na primarni ravni.

Prav tako je bilo odprto vprašanje koliko otrok se predvideva, da bo v povprečju na letni ravni obravnavano v hiši za otroke. V razpravi je potem bilo pojasnjeno, da se bo delovanje zavodov začelo večfazno, najprej bodo v hišo za otroke sprejete žrtve določenih kaznivih dejanj in potem seveda postopno tako naprej. No in na podlagi analiz se ocenjuje, da bo v prvi fazi delovanja hiše za otroke, ki se začenja s 1. majem 2022 nekje v obravnavi približno 170 otrok letno.

Tudi razprava je bila odprta na temo, ali bodo v hiši obravnavani samo otroci slovenskih državljanov ali bodo obravnavani torej vsi otroci in tukaj je torej bilo obravnavano, da pojasnjeno torej, da do šlo za obravnavo vseh otrok, ki v skladu s usklajeno prisotnostjo sodijo pod posamezno tožilstvo. To pa izhaja tudi iz tega, da je predvideno sodelovanje tolmačev pri zaslišanjih otrok, če se bo za to pokazala potreba. Kot sem pa v uvodu že poudaril, pa je torej predlog zakona bil soglasno podprt.

Hvala.