Govor

Boštjan Koražija

Spoštovani predsednik, najlepša hvala za besedo.

Zdaj v Levici ne nasprotujemo stališču Republike Slovenije, ki se pozitivno opredeljuje do akta o digitalnih trgih. Je pa to dejansko predstavlja en majhen korak proti zajezitvi tem najbolj agresivnim praks, ki so žal tudi monopolistične, digitalnih podjetij oziroma korporacij. Kljub temu pa opozarjamo, da akt nezadostno omejuje izjemno tržno in politično moč enega od najbolj dobičkonosnih sektorjev na svetu trenutno.

Zdaj moč digitalnih gigantov, kot so Facebook, Amazon, Apple, Google, je dejansko postala praktično brezmejna. To je tudi v tem sodobnem svetu in tudi v tem sodobnem digitalnem svetu vse bolj, je vse bolj zaznati oziroma tudi doživljamo to dnevno. To dokazuje tudi ta nedaven primer Facebookovega odziva na predlog Ostrovskega (?) zakona, po katerem bi moral Facebook plačevati za porabo medijskih vsebin, ko je prišlo do blokade teh medijskih oziroma do blokade objavljanja novic s strani Facebooka.

Zdaj na račun davčnih odpustkov digitalnim multinacionalkam prihaja tudi do ogromnega izpada sredstev v samem proračunu držav EU, ki pa dejansko tudi na tak način oziroma zaradi tega izpada težje zagotavljajo vse ostale – bom rekel funkcije EU-ja, oziroma v tem primeru se pravi čisto osnovno zdravstvo, šolstvo in socialne storitve.

Zdaj žal je tudi, da ta digitalna podjetja se namreč tudi lažje izognejo plačevanju davkov, saj dejansko pride dostikrat … teh dobičkov od neoprijemljivih digitalnih storitev lažje fiktivno selijo v druge jurisdikcije. In tudi digitalna podjetja so v EU v povprečju obdavčena po 9,5 odstotni stopnji, tradicionalna podjetja pa po 23 odstotni stopnji. In potem tudi pride, da se pač ta večja digitalna podjetja poslužujejo raznoraznih manipulacij s transfernimi cenami in tudi zaradi tega je prišlo, če se spomnite tega primera, ki smo imeli med Irsko in Googlom, ko je tudi se potem vključila EU v samo preiskavo oziroma tudi v te davčne utaje, ki so se dogajale v povezavi med Irsko in Googlom. Oziroma pardon, se opravičujem, Apple, se opravičujem.

Zdaj je tudi dejstvo, da so se te digitalne korporacije oziroma pač ti večji monopoli razvili od leta 2000 do 2020 s svetlobno hitrostjo. Saj v bistvu, če smo še imeli leta 2000 samo eno podjetje digitalno, ki je kotiralo med 10 najbolj, med največjimi podjetji na svetu po tržni kapitalizaciji, je dejansko prvih šest podjetij trenutno digitalnih podjetij, ki kotirajo, ki zasedajo v bistvu ta prva mesta po tržni kapitalizaciji.

Zdaj tudi ta globalna kriza je v bistvu pokazala oziroma tudi prinesla še bolj očitno, da so ta digitalna podjetja v tem obdobju v resnici edina podjetja, ki so nekako dodatno še profitirala oziroma, da so še svoje dobičke v osnovi povečali in tudi zaradi tega je treba biti v sklopu tega zelo pozoren, ko se gre za obdavčenje oziroma tudi rast prihodkov in tudi nadzor teh podjetij glede samih dobičkov, ki jih prikazujejo oziroma tudi po katerih državah, sploh kakor vem v EU-ju prikazujejo oziroma tudi odpirajo svoje podjetja oziroma pač svoje – bom rekel franšize.

Kot rečeno, mi v Levici ne nasprotujemo temu, si pa želimo, da bi Evropska komisija in Slovenija z omejevanjem monopolov digitalnih gigantov dejansko res in upamo, ne želimo si, da bi mislila bolj resno, ker dejansko bo potrebno poskrbeti, da bodo res te korporacije, sploh te velike digitalne korporacije plačevale davke in da bomo dejansko na ta račun lahko potem tudi ostale sisteme reševali, se pravi, kot je šolski, zdravstveni in tudi socialni sektor oziroma pač storitve.

Tako da hvala.