Govor

Ivan Hršak

Hvala lepa za dodatno obrazložitev.

Odpiram razpravo članic in članov komisije. Želi kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se na sodniško mesto vrhovnega sodnika na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije imenuje Andrej Kmecl.« Glasujemo. Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Gospodu dr. Kerševanu se zahvaljujem za sodelovanje.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOLOČITEV KANDIDACIJSKEGA POSTOPKA ZA IMENOVANJE ČLANOV SVETA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE REPUBLIKE SLOVENIJE.

Delovno gradivo z opisom postopka imenovanja članov Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije ste članice in člani prejeli v sistemu Udis.

Uvodna pojasnila. V skladu z drugim odstavkom 229. člena Zakona o elektronskih komunikacijah ima Svet za elektronske komunikacije Republike Slovenije 11 članov, ki jih za dobo petih let imenuje Državni zbor. Pri tem 4 člane imenuje izmed predstavnikov potrošniških reprezentativnih invalidskih organizacij na predlog Nacionalnega sveta invalidskih organizacij in izobraževalnih institucij, tako je imenovan najmanj po en predstavnik iz omenjenih organizacij, preostalih 7 članov pa izmed strokovnjakov s področja elektronskih komunikacij.

Državni zbor je 21. 6. 2016 sprejel Sklep o imenovanju članov Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije, pri čemer je mandat članom začel teči 23. 6. 2016. Ker aktualnim članom sveta 23. 6. 2021 poteče mandat, mora Državni zbor imenovati nove člane.

V delovnem gradivu je v skladu s preteklo prakso predlagano, da Mandatno-volilna komisija v Uradnem listu objavi javni razpis za predlagane kandidate za 4 člane Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije, ki jih Državni zbor imenuje izmed predstavnikov potrošniških reprezentativnih invalidskih organizacij na predlog Nacionalnega sveta invalidskih organizacij in izobraževalnih institucij, ter da pozove poslanske skupine, da ji posredujejo predloge kandidatov za 7 članov Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije, ki jih Državni zbor imenuje izmed različnih strokovnjakov s področja elektronskih komunikacij. Rok za predlaganje kandidatov bi bil do vključno petka, 16. 4. 2021. V skladu z navedenim so v delovnem gradivu predlagani predlogi sklepov, o katerih bomo odločali.

Želi kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Glede na to, da ni bilo nobenih pripomb na predlagane sklepe, sprašujem, ali se strinjate, da o vseh štirih sklepih iz delovnega gradiva odločamo z enim glasovanjem? Ugotavljam, da se strinjate.

Prehajamo na glasovanje o vseh štirih predlogih sklepov. Prvi predlog sklepa je: »Mandatno-volilna komisija začne kandidacijski postopek za imenovanje 11 članov Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije.

Drugi predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija objavi javni poziv za predlaganje kandidatov za 4 člane Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije, ki jih Državni zbor imenuje izmed predstavnikov potrošniških reprezentativnih invalidskih organizacij na predlog Nacionalnega sveta invalidskih organizacij in izobraževalnih institucij. Javni poziv se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletnih straneh Državnega zbora, informacija o pozivu pa na programu TV Slovenija 3. Rok za predlaganje kandidatov je do vključno petka, 16. 4. 2021.«

Tretji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija poziva poslanske skupine, da ji do vključno petka, 16. 4. 2021, posredujejo predloge kandidatov za 7 članov Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije, ki jih Državni zbor imenuje izmed različnih strokovnjakov s področja elektronskih komunikacij.«

Četrti predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija po izteku roka za posredovanje predlogov uskladi kandidate za 11 članov Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije in pripravi besedilo Predloga sklepa o imenovanju članov Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije, ki ga posreduje v odločitev Državnemu zboru.« Prehajamo na glasovanje. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da so sklepi sprejeti.

Zaključujem to točko dnevnega reda in 28. sejo Mandatno-volilne komisije. Zahvaljujem se vam za sodelovanje.