Govor

Ivan Hršak

Najlepša hvala za dodatno obrazložitev.

Odpiram razpravo članic in članov komisije. Želi kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da za članico Sveta Banke Slovenije, viceguvernerko, imenuje Tino Žumer.« Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (1 član.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda. Gospe Nataši Kovač se zahvaljujem za sodelovanje. Hvala.

Prehajamo na B1 TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IMENOVANJE DIREKTORICE AGENCIJE ZA TRG VREDNOSTNIH PAPIRJEV,

ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada. Del gradiva je objavljen pri EPA, obrazložen predlog Vlade pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

K tej točki dnevnega reda sem vabil Ministrstvo za finance, seje se udeležuje državni sekretar mag. Peter Ješovnik, ki ga lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila. Zakon o trgu finančnih instrumentov v 474. členu določa, da sta organa Agencije za trg vrednostnih papirjev svet in direktor. V skladu s 475. členom navedenega zakona svet sestavlja pet članov, od katerih je eden predsednik, pri čemer je predsednik tudi direktor agencije. 477. člen v prvem odstavku določa, da direktorja imenuje in razrešuje Državni zbor na predlog Vlade. V skladu z drugim odstavkom 477. člena se direktor agencije imenuje za dobo šestih let in je lahko ponovno imenovan. Državni zbor mora v skladu s sedmim odstavkom 477. člena o predlaganem kandidatu za direktorja agencije glasovati v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, predlagani kandidat pa je imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslank in poslancev.

Vlada predlaga Državnemu zboru, da za direktorico Agencij za trg vrednostnih papirjev za dobo šestih let, in sicer od 31. 3. 2021 do najdlje 30. 3. 2027, imenuje Anko Čadež. Predlog Vlade je obrazložen, priložena pa mu je tudi prijava kandidatka, iz katere izhaja njeno soglasje h kandidaturi, življenjepis kandidatke ter druga dokazila o izpolnjevanju pogojev za direktorja agencije iz 484. člena zakona.

Želi predstavnik Ministrstva za finance, državni sekretar, predlog dodatno obrazložiti? Izvolite, beseda je vaša.