Govor

Ivan Hršak

Začenjam 28. sejo Mandatno-volilne komisije. Članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Na seji kot nadomestne članice oziroma člani komisije s pooblastili sodelujejo: Jani Prednik nadomešča mag. Bojano Muršič, mag. Andrej Rajh nadomešča Mašo Kociper, Tomaž Lisec nadomešča Danijela Krivca, Jurij Lep nadomešča Franca Juršo in Jani Möderndorfer nadomešča Braneta Golubovića.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. določitev kandidacijskega postopka za imenovanje članov Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije.

15. 3. 2021 sem predlagal razširitev dnevnega reda seje z naslednjimi točkami:

a1) predlog za imenovanje članice Sveta Banke Slovenije, viceguvernerke;

b1) predlog za imenovanje direktorice Agencije za trg vrednostnih papirjev;

c1) predlog za imenovanje na sodniško mesto vrhovnega sodnika na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije.

Želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev dnevnega reda? (Ne.)

Prehajamo na glasovanje o razširitvi dnevnega reda z novo a1 točko. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo o predlogu za razširitev dnevnega reda z b1 točko. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo o predlogu za razširitev s c1 točko. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu Udis, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. Če jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožiti vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moramo v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika Državnega zbora sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na A1 TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IMENOVANJE ČLANICE SVETA BANKE SLOVENIJE, VICEGUVERNERKE,

ki ga je Državnemu zboru predložil predsednik Republike Slovenije. Predlog ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

K tej točki dnevnega reda sem vabil: Urad predsednika Republike Slovenije, seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila. V skladu s 30. členom Zakona o Banki Slovenije Svet Banke Slovenije sestavlja pet članov, in sicer guverner in štirje viceguvernerji. Na podlagi 35. in 36. člena Zakona o Banki Slovenije guvernerja in viceguvernerje imenuje Državni zbor za šest let na predlog predsednika Republike Slovenije in so lahko ponovno imenovani.

Državni zbor je na seji 16. 6. 2020 na podlagi podane izstopne izjave razrešil člana Sveta Banke Slovenije, viceguvernerja mag. Marka Bošnjaka.

Državni zbor je na seji 21. 10. 2020 odločal o predlogu predsednika republike za imenovanje članice Sveta Banke Slovenije, viceguvernerke, vendar kandidatka na tajnem glasovanju ni prejela zadostnega števila glasov poslank in poslancev. Zato je predsednik republike ponovno opravil postopek zbiranja predlogov možnih kandidatov, na podlagi katerega Državnemu zboru v imenovanje za članico Sveta Banke Slovenije, viceguvernerko, predlaga Tino Žumer. Predlog predsednika republike je obrazložen, priložena pa sta mu tudi prijava kandidatke, iz katere izhaja njeno soglasje h kandidaturi, in življenjepis kandidatke. V skladu s petim odstavkom 37. člena Zakona o Banki Slovenije mora Državni zbor o predlagani kandidatki glasovati v 30 dneh po predložitvi predloga. Glasovanje je tajno, predlagana kandidatka pa bo imenovana, če bo zanjo glasovala večina vseh poslancev.

Želi besedo gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, za obrazložitev predloga? Izvolite, beseda je vaša.