Govor

Toni Rumpf

Hvala lepa za besedo.

(Toni Rumpf, vršilec dolžnosti Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve.)

Jaz bi samo še v parih besedah dodal to kar je že predstavnik Vlade povedal, da seveda v okviru postopkov, ki so potekali v okviru revizije, ki je potekala na Zavodu za blagovne rezerve je Zavod za blagovne rezerve ves čas dobro in ažurno sodeloval z Računskim sodiščem in ga suportiral z odgovori na njihova vprašanja in pravočasno in v zadostni meri tudi dostavljal vso zahtevano dokumentacijo. Je pa dejstvo, da je v tistem času na Zavodu za blagovne rezerve potekalo kar nekaj komisij oziroma nekaj inštitucij opravljalo nadzore, zato se je v posameznih fazah zaradi ozkega grla, pomanjkanja števila zaposlenih dogajalo, da smo kašno gradivo oddali mogoče ne pravočasno, vendar vse skupaj v soglasju in z najavo o zamudi Računskemu sodišču.

Kar se tiče priporočil Računskega sodišča, tako kot je bilo že prej povedano, je seveda tudi Zavod za blagovne rezerve dobil napotilo, da v roku 90 dni v odzivnem poročilu izkaže dve vsebini, in sicer da se v vsakem trenutku, v vsaki fazi oblikovanja blagovnih rezerv tako v fazi naročanja, kakor v fazi sproščanja vedno da razvideti količina in vrsta blaga, ki so na zalogi. To je eno priporočilo. In drugo, da se stanje zalog vodi na način, da se evidentira po blagovnih skupinah po količini in vrsti blaga. Glede na to, da je Zavod za blagovne rezerve največji skladiščnik v državi je bilo to priporočilo oziroma napotilo zlo vmesno in zelo potrebno, kajti dejstvo je, da zavod ni vodil zalog na takšen ustrezen način ne samo zalog, ki so se nabavljale v okviru Covida, ampak tudi v okviru ostalega rednega dela.

V ta namen je zavod že pristopil še pred izdajo poročila Računskega sodišča k ustreznem ukrepanju in smo že v poletju lanskega leta pristopili k vzpostavitvi jasnih in preglednih evidenc po vrstah in vsebini blaga, ki ga zavod skladišči. Prav tako je zavod tudi že izvedel vse potrebne postopke za nabavo ustreznega informacijskega sistema preko katerega bo vodil te podatke in v prejšnjem tednu tudi že izvedel šolanje lastnih kadrov, ki bodo na teh programih delali. V okviru naloženih nalog bo zavod Računskemu sodišču v predpisanem roku poročal o opravljenih sanacijskih ukrepih.

Hvala.