Govor

Mateja Udovč

Spoštovani kolegice in kolegi, spoštovani gostje, vse članice in člane odbora, vabljene in ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjam 31. nujno sejo Odbora za gospodarstvo. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani: Poslanske skupine SNS Jani Ivanuša, NSi kot nadomestni člani odbora s pooblastili pa sodelujejo Franci Kepo nadomešča Franci Rosca, poslanko Meiro Hot nadomešča Bojana Muršič, poslanko mag. Alenko Bratušek nadomešča poslanec mag. Andrej Rajh.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem določenem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Spoštovani kolegice in kolegi, glede na situacijo v kateri se nahajamo, bi vas prosila, da smo na seji spoštljivi drug do drugega in da upoštevamo vsa priporočila NIJZ glede varnostne razdalje in nošenja mask. Hkrati vas obveščam, da imamo danes rezervirano sejno sobo od 16. do 22. ure, zato vas naprošam, da se pri svojih razpravah držite točke dnevnega reda, da bomo uspeli še pravočasno zaključiti obravnavo današnje točke dnevnega reda.

Prehajam na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA – PREDLOG PRIPOROČILA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE V ZVEZI Z UGOTOVITVAMI REVIZIJSKEGA POROČILA, UČINKOVITOSTI NABAV ZAŠČITNE IN MEDICINSKE OPREME ZA OBVLADOVANJE ŠIRJENJA VIRUSA SARS COVID-2, EPA 1757/8.

Odbor kot matično delovno telo bo to točko obravnaval na podlagi 107., 111., 169.a in 171. člena Poslovnika Državnega zbora. Poleg predloga priporočila ste prejeli še naslednja dva gradiva: Zahteva skupine poslank in poslancev, kot prvopodpisani Brane Golubović, št. 450-02/21-4/2 z dne 19. 3. 2021, mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Vlade.

K tej točki so bili vabljeni predstavniki predlagatelja zahteve Robert Pavšič, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije, ki se je opravičil, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Mag. Matej Tonin, Ministrstva za obrambo, Tomaž Gantar, nekdanji minister za zdravje, Anton Zakrajšek, nekdanji direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, ki se je prav tako opravičil, Toni Rumpf, v. d. direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve in Ivan Gale, nekdanji uslužbenec Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve.

Rok za vložitev amandmaja je tekel do začetka obravnave predloga priporočila in je sedaj zaključen. V poslovniškem določenem roku kvalificirani predlagatelji niso vložili amandmaja.

Pričenjam drugo obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma točkah predloga priporočila.

Želi predstavnik predlagatelja podati dodatno obrazložitev predloga priporočila? (Da.)

Gospod Robert Pavšič, izvolite besedo.