Govor

Gašper Dovžan

Ja, hvala lepa predsedujoči za besedo. Zelo me veseli, da razprava in tudi spodbude, tako da se zanje zahvaljujem. Kar zadeva mladih, zdaj seveda dokument je zelo kratek in mi smo želeli in tudi, če smem poudariti sam dokument, ki vzpostavlja konferenco je še bolj kratek.

Skratka in še to ni toliko vsebinski kot je proces in se pravi se ukvarja z metodologijo. Osnovni poudarki so pravzaprav na tem, kako vključiti segmente družbe v razpravo in nekako jasno je, da je ta razprava od spodaj navzgor, da to ni nek bom rekel vsiljen model. Seveda bo pa mogla imet neko strateško vodenje za to, da se te ideje, ki bodo prišle kot predlogi, ovrednoti in potem vključi v poročilo in zagotovi, da bo to prišlo na dnevni red institucij, ki bodo imele nalogo, da v skladu s svojimi pristojnostmi pregledajo možnosti za to, da se predloge uresniči.

Zdaj, zakaj to govorim? Zaradi tega, ker se nekako pričakuje, da bodo to mladi najbolj Aktivni, da bodo imeli veliko priložnosti in kot rečeno evropska komisija je pripravila posebno digitalno platformo in to bo ogromna priložnost. Tako da mi kot Republika Slovenija pa kot rečeno bomo seveda razmislili in prešli k organizaciji posvetovanj o posameznih temah. To moramo še bolj natančno oblikovati, kjer je cilj teh posvetovanj je seveda približati dileme prihodnosti Evrope državljanom, pa tudi prisluhniti potem predlogom. Omenil sem že strateški forum Bled, kjer načrtujemo tudi poseben dogodek z mladimi.

Včeraj kot rečeno je že bil dogodek z mladimi, s francoskim kolegom sva opravila pogovor z njimi. Mislim, da je dogodek še na spletu, posnetek, tako da je bila zelo zanimiva razprava. Dejstvo pa je, da seveda v ta dokument smo mogli biti varčni in tisti, kar nekako izhodišča odražajo je res samo tak pregled nekih ključnih bolj strateških vprašanj. Je pa seveda jasno, tako kot sem rekel v tem proceduralnem smislu, da bodo mladi imeli možnost v teh razpravah sodelovati, predvsem je pa sama razprava mišljena tako, da na koncu vendarle privede do nekih rešitev, ki morajo biti v korist mlajše generacije, saj sicer je skupaj brez pravega smisla, tako da seveda ta dokument, glede na to, da ga je Vlada že sprejela zdaj v tem trenutku težko spreminjamo.

Ampak vsekakor pa smo slišali sporočilo in tako kot piše že v samem dokumentu, to verjetno ni zadnji dokument, tudi ni zadnja razprava v Državnem zboru, glede na to, da bo tudi predstavnik Državnega zbora v izvršilnem odboru tudi izvršilni odbor bo na prihodnje v prihodnje na prvem zasedanju upam da, odločil sestavo plenarnega dela konference in tam bodo možnosti tudi za predstavnike nacionalnih parlamentov. Možnosti vključitve v samo delo pa bodo dobili tudi slovenski predstavniki v ekonomsko socialnem odboru in pa odboru regij.

Seveda to ni odvisno od nas, ampak če v kolikor bodo sprejeti in dobili podporo znotraj teh institucij, lahko tudi slovenski predstavniki omenjenih institucij lahko pridobijo večjo vlogo v okviru konference o prihodnosti Evrope.

Tako da to bi bilo moje pojasnilo. Mislim, da so poudarki glede mladih ustrezni in ne nasprotujemo kot rečeno pa dokumenta ne moremo zdaj spreminjat, ker je bil na Vladi že sprejet. Verjetno pa, kot sem že omenilo, ni zadnji to tudi v dokumentu piše in tudi glede na to, kakšen bo sam postopek pa mislim, da je vsaka bojazen, da bi na mlade pozabili, odveč. Hvala.