Govor

Andrej Černigoj

Spoštovani gospod predsedujoči, hvala za besedo. Spoštovana državna sekretarja, ostali vabljeni, kolegica in kolegi. Mene ta tema zelo veseli in sem zelo vesel, da v bistvu sem preko socialnih omrežij bil seznanjen, da je včeraj potekal že drugi sestanek Vlade in posebne delovne skupine na to temo, tako da sem zelo vesel, da priprave Slovenije na vodenje konference o prihodnosti Evrope v drugi polovici leta 2021 so v polnem teku.

Tukaj bi tudi pohvalil aktivno vlogo Slovenije. Strinjam se z državnim sekretarjem, to je velika odgovornost in kaže pozitivno luč Slovenije na mednarodnem parketu.

Če pogledamo malo v zgodovino bi kolegico in kolege in vse ostale prisotne rad opozoril, da Slovenija je v neki podobni konstalaciji tudi že sodelovala in bi opozoril, da leta 2002 je v Bruslju potekala konference o prihodnosti Evrope, kjer je tudi Slovenija imela pomembno vlogo, saj je Slovenija v tem izvršilnem odboru predstavljala tako imenovane vzhodne pristopne članice. Rezultat tega konvencije o prihodnosti Evrope je bila pogodba o ustavi za Evropo.

Za konec bi pohvalil Vladi in zunanje ministrstvo, ki je mladim tudi na forumu strateški Bled namenilo večje pozornosti in teh pogovorov z mladimi se že veselim. Hvala za pozornost.