Govor

Lidija Divjak Mirnik

Hvala lepa predsedujoči za besedo. Lep pozdrav, spoštovani gospod državni sekretar, kolegice, kolegi. Ja, predlog LMŠ-ja za dopolnitev izhodišč za delovanje Vlade Republike Slovenije v okviru konference o prihodnosti mladih se pravzaprav navezuje točno na mlade, o čemer ste vi tudi govorili. To me zelo veseli. Kljub temu bi si v Listi Marjana Šarca želeli, da je to tudi zapisano, ker saj veste, tisto, kar je zapisano mogoče celo bolj drži ali pa tudi ne.

Vsekakor pa želimo, da se doda nov šesti odstavek poglavja izhodišča za oblikovanje stališč Vlade RS in se seveda potem ostali odstavki številčno smiselno prestavijo, ki se glasi takole, navajam: »kot enega pomembnih elementov prihodnosti EU vidimo prihodnjo generacijo. Zavzeli se bomo za boljšo prihodnost mladih in mlade v okviru konference v prihodnosti EU vključevali v proces razprave. Ustvarjanje priložnosti za razvoj mladih velja za eno pomembnejših področij znotraj kompleksnega demografskega vprašanja, ki mu bo morala v prihodnjih letih EU posvečati več pozornosti. Razpravo bo potrebno nameniti tudi razvoju socialnega in političnega sistema, ki bo odražal potrebe in pričakovanja mladih v Evropski uniji. Konec navedka.«

Jaz bi prosila, da ta novi odstavek tudi dodate. Zdaj pa obrazložitev. Saj ste že vi nekatere stvari povedali. Definitivno pa gre za to, da so stebri, ki so zajeti v okviru naslednje generacije zeleni preboj, digitalna preobrazba, pametna, trajnostna, vključujoča rast, delovna mesta, socialna teritorialna kohezija, zdravje, odpornost ter politike za naslednje generacije, otroke in mladino, vključno z izobraževanjem in veščinami in zato se nam zdi zelo pomembno in v LMŠ ocenjujemo, da je vključitev posebnega področja mladih v izhodišče Vlade RS več kot potrebna in vas vljudno prosim, da jo dodate.

Predsednik, ali je potrebno to še uradno na Vlado poslati ali je zdaj ta intervencija tukaj dovolj oziroma, kdo mi lahko to odgovori. Hvala lepa.