Govor

Gašper Dovžan

Hvala lepa predsedujoči za besedo. Naj na kratko povem, kako se je vse skupaj začelo s konferenco. Verjetno se boste spomnili, da je evropski svet decembra 2019 sprejel sklep o organizaciji konference o prihodnosti Evrope, ki naj bi se pričela spomladi 2020 in traja dve leti. Zaradi pandemije in pa tudi nezmožnosti dogovora med tremi institucijami glede samega upravljanja s konferenco se konferenca začenja z enoletnim zamikom. Njena otvoritev je načrtovana 9. maja v Strasbourgu, njen zaključek pa je predviden v spomladi 2022.

Podlaga za delovanje te konference je skupna deklaracija Sveta, Evropskega parlamenta in Evropske komisije, ki so jo predsedniki omenjenih institucij podpisali 10. marca 2021.

Namen konference je torej razprava z državljanih, o ključnih izzivih, prednostnih nalogah in pa prihodnosti Evrope na sploh. V javno razpravo bodo vključeni poleg institucij tudi državljani, pa tudi nacionalni parlamenti. Možnost pa bodo dobili tudi drugi vabljeni predstavniki civilne družbe. Na čelu konference je skupno predsedstvo, ki ga bodo sestavljali predsedniki evropskega parlamenta, evropske komisije in pa predsednik vlade oziroma predsednik predsedujoče države in torej po rotirajočem modelu. Glede na trenutno stanje torej portugalski premier Kosta, v drugi polovici leta pa bo Svet EU zastopal predsednik Vlade Janez Janša, nato pa do predvidenega zaključka konference francoski predsednik Macron.

Operativno vodenje konference bo v rokah izvršnega odbora. Ta je sestavljen iz treh predstavnikov vsake od omenjenih treh institucij. Svet EU bodo tu zastopali ministri oziroma državni sekretarji predsedujočih držav, torej Portugalska, Slovenija in Francija. S slovenske strani bo to moja malenkost. Izvršni odbor pa bo imel tudi opazovalce, predstavnike trija, predsedujočih konference parlamentarnih odborov za zadeve EU, torej Kozak, tako da bo tu Slovenija imela v izvršilnem odboru še enega člana, ki pa bo tak je bil pač dogovor, imel vlogo opazovalca.

No, naj povem, da seveda Slovenija zaradi dejstva, da konferenca poteka v času našega predsedovanja bo v strukturi konvencije oziroma konferenca izrazito nad proporcionalno zastopana. To je precejšnja odgovornost, hkrati pa tudi priložnost, ki jo bomo seveda s pridom izkoristili in tudi temu primerno prilagodili prioritete predsedovanja Svetu v prihodnjem letu. Slovenija seveda tudi Vlada ne bo mogla v okviru konference seveda delovati zgolj kot Slovenija, ampak tudi kot koordinatorica stališč Sveta kot institucije, zato bomo seveda precej energije in pozornosti posvečali usklajevanju stališč držav članic.

Vlada je včeraj sprejela okvirna izhodišča za sprejemanje stališč. Kot rečeno, gre to za nek okvir, ampak dejstvo je, da sama konferenca je zamišljena kot nek proces, enoletni, ki bo zelo vključujoč. Pripravila se bo tudi na nacionalni ravni organizacija niza konferenc oziroma posvetov na posamezna pomembna vprašanja o prihodnosti Evrope. Prvi tak posvet je bil že včeraj, ko sem gostil francoskega državnega sekretarja Mishela Bona oziroma Klemona Bona, ki je tudi francoski član v izvršilnem odboru konference in sva opravila posvetovanje z mladimi. Bila je zelo zanimiva razprava. Tudi v nadaljevanju konference bo veliko možnosti za soočenja mnenj.

Naj posebej izpostavim, da je Evropska komisija pripravila digitalno platformo in preko te digitalne platforme bodo lahko v razpravi sodelovali posamezniki, skupine, skratka najrazličnejši deli civilne družbe tudi gospodarstva. Skratka zelo vključujoč proces. Glede na to, da smo razpravo že včeraj začeli z mladimi, mi seveda mislimo, da bodo tudi mladi dobili veliko priložnosti. Nenazadnje si tega želijo. To izkazujejo tudi raziskave evro barometra. Lahko že tudi povem, da letošnji strateški forum Bled, ki bo v začetku septembra bo prav tako se soočal z vprašanji o prihodnosti Evrope. Tudi tam bodo kot rečeno v posebni na posebnem vzporednem dogodku, ki bo namenjen mladim imeli o vprašanjih prihodnosti Evrope priložnost razpravljati tudi mladi.

S tem bi jaz uvodno predstavitev zaključil, sem pa seveda na razpolago za odgovore na morebitna vprašanja. Hvala lepa.