Govor

Začenjam 10. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti in seveda članice in člane komisije ter vse vabljene lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije, in sicer poslanec Aljaž Kovačič iz stranke LMŠ in pa poslanec Marijan Pojbič iz stranke SDS.

Na seji pa kot nadomestni člani s pooblastili sodelujejo poslanka Tina Heferle iz stranke LMŠ in poslanec Ljubo Žnidar iz Poslanske skupine SDS.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. In sicer ste s sklicem prejeli naslednji dnevni red z eno samo točko, ki se glasi: Nedopustna policijska represija nad starši in dijaki ter protiustavna prepoved shodov.

Ker je seja sklicana na podlagi zahteve in ni bil podan predlog za umik podpore zahtevi, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - NEDOPUSTNA POLICIJSKA REPRESIJA NAD STARŠI IN DIJAKI TER PROTIUSTAVNA PREPOVED SHODOV.

Na sejo so bili vabljeni: Primož Siter, predstavnik predlagateljev; Aleš Hojs, minister za notranje zadeve; Peter Svetina, Varuh človekovih pravic; dr. Anton Olaj, generalni direktor policije, generalna policijska uprava; mag. Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana; Policijska uprava Nova Gorica; Policijska uprava Maribor; Aleš Oberčkal, Policijska postaja Trbovlje; prof. dr. Aleš Bučar Ručman iz Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru; prof. dr. Dragan Petrovec, Inštitut za kriminologijo; Pravna fakulteta v Ljubljani; Almedina Suljkanović, predstavnica staršev; Jaka Vogrinčič Bizjak; mag. Ivan Lorenčič, ravnatelj II. gimnazije Maribor; Lars Podkrajšek, Iniciativa Zahtevamo šolo; Pravno-informacijski center PIC; in pa Pravna mreža za varstvo demokracije.

S strani kabineta ministra za notranje zadeve smo danes prejeli elektronsko sporočilo, da se bo današnje seje udeležil predstavnik Ministrstva za notranje zadeve, gospod Alojz Sladič, vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje v sektorju splošne policije UUP, in da se ostali vabljeni predstavniki Ministrstva za notranje zadeve seje ne bodo udeležili. S strani vabljenih pa sta se opravičila prof. dr. Dragan Petrovec – preko elektronske pošte nam je posredoval mnenje Inštituta za kriminologijo za današnjo sejo Komisije za peticije, ki so ga podpisali številni akademiki in ste ga člani komisije prejeli danes preko sistema UDIS – in pa mag. Ivan Lorenčič, ravnatelj II. gimnazije Maribor, zaradi zdravstvenih razlogov.

S sklicem seje ste kot gradivo prejeli zahtevo za sklic nujne seje z dne 12. 3. 2021, in sicer je bila zahteva objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Zatorej začenjam obravnavo te točke in prosim predlagatelja Primoža Siterja, da pove nekaj uvodnih besed o razlogih za sklic te seje.

Izvoli, Primož.