Govor

Hvala, predsedujoči.

Ne strinjam se z vašo odločitvijo in vašo argumentacijo, da je umik poskusa obvoda Ustavnega sodišča, da se sprovedejo orožarske nabave v višini 780 milijonov evrov, kakorkoli onemogočeno s poslovniškimi določbami. Kar bi se že v začetku obravnave vladnega poskusa spremembe Zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije moralo zgodit je, da ta sploh ne bi prišel na dnevni red Državnega zbora. Sploh ne bi smel bit umeščen. Zakaj ne bi smel biti umeščen, vam pa lepo piše v mnenju Zakonodajno-pravne službe.

Specialni zakon, ki je bil sprejet in ki daje podlago za to, da se 780 milijonov evrov orožja nakupi in to kar mimo proračuna Republike Slovenije, da se podpiše orožarske pogodbe, ki jih je potem praktično nemogoče razveljaviti, je trenutno na Ustavnem sodišču in je bilo njegovo izvajanje zadržano in med tem, ko je ta materija v obravnavi Ustavnega sodišče, sedaj Vlada, s pomočjo koalicije, hiti skozi Državni zbor, s sprejemom ene in iste materije, se pravi, podlage za podpisovanje gromozanskih orožarskih pogodb in s tem povezanimi provizijami, si predstavljam, kot stoji na Ustavnem sodišču.

Zakonodajno-pravna služba je to opredelila, da bo sprememba ZIPRS-a povzročila enake pravne učinke in naprej podčrtala, da se oba primera, se pravi in to, kar stoji na Ustavnem sodišču in to, kar imamo na mizi danes, sklicujeta na iste programe, na iste resolucije, skratka, da gre praktično za eno in isto zadevo.

Z dvema posledicama, škodljivima, protiustavnima. Prva je naslednja, citiram mnenje ZPS: »Pogodbene obveznosti bi morala Republika Slovenija spoštovati, ter izvrševati tudi v prihodnjih proračunskih letih, ne glede na takratno gospodarsko in finančno stanje v državi.« To je prva škodljiva posledica, ki bi jo povzročila tudi predlagana sprememba 30. člena ZIPRS-a 2021. Skratka, Vladi se, ne glede na Ustavo, ne glede na zakone, ne glede na Državni zbor, mudi s podpisovanjem orožarskih pogodb, verjetno zaradi tega, ker se boji ljudi, najbrž na ulici, na referendumu, če ne prej, pa tudi na volitvah in pred volitvami, najkasneje, morajo biti te orožarske pogodbe podpisane, zato, da bodo lahko vladne živine iz teh pogodb počrpale provizije.

Druga škodljiva posledica pa je demokracija, ki bo izigrana oziroma onemogočena. Pravica volivcev, glasovati na referendumu, temu pravi Zakonodajno-pravna služba. Tudi če…