Govor

Luka Mesec

Ja, hvala.

Jaz imam postopkovno pripombo na dnevni red današnje seje in sicer, predlagam, da umaknemo točko zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022, z dnevnega reda in sicer, zato, ker je protiustavno in nedemokratično, da to točko sploh obravnavamo. Zakaj je protiustavno in nedemokratično, da to točko obravnavamo, si lahko preberete v stališču Zakonodajno-pravne službe o tem zakonu in sicer, če povzamem, za kaj gre. Ta zakon oziroma Predlog zakona o spremembi Zakona o izvrševanju proračuna ima namreč popolnoma enake pravne učinke, kot jih ima Zakon o investicijah v Slovensko vojsko. To je tisti famozen zakon o 780 milijonski nabavi orožja, ki je trenutno na Ustavnem sodišču in naš ustavni red, naš pravni red določa, da se ne sme obravnavat zakona, ki ima enake pravne posledice, kot nek drug zakon, katerega izvajanje je Ustavno sodišče trenutno zadržalo.

Če malo obnovim zgodbo. Proti zakonu o 780 milijonski nabavi orožja smo v Levici zbrali skoraj 30 tisoč podpisov v 5 dneh. Zakon in prepoved referenduma o tem zakonu je trenutno na Ustavnem sodišču, Ustavno sodišče pa je razsodilo oziroma sprejelo sklep, da dokler ne razsodi o usodi tega zakona oziroma o usodi referenduma, se ta zakon zadrži, kar pomeni, da trenutno ministrstvo, čeprav je bil zakon v Državnem zboru konec decembra sprejet, ne sme sklepat pogodb o nabavah orožja, ki bi šle po tem zakonu in ta zakon, ki ga imamo danes na mizi, pomeni neposreden obvod sklepov Ustavnega sodišča in poskus obvoda našega ustavnega reda, ki pravi, da je nedopustno, da obravnavamo zakon, ki ima enake pravne posledice, kot nek drug zakon, ki je trenutno zadržan in dalje, če Ustavno sodišče dovoli referendum in na referendumu tisti zakon pade, hkrati pa je ta zakon, ki ga danes obravnavamo sprejet in sklepam, da bo sprejet, glede na to, da ste ga predlagal v koaliciji oziroma v Vladi, to pomeni, da vi že vnaprej razveljavljate kakršnokoli voljo ljudstva bo sprejeta na referendumu.

Se pravi, to je neposredno sesutje 44. člena Ustave, ki govori o pravici do referenduma in o pravici ljudstva, da odloči o zakonu na naknadnem zakonodajnem referendumu. Če ta zakon danes sprejmemo, je rezultat referenduma irelevanten, ker ne glede na to, kaj bo referendum sprejet, bo v veljavi zakon, ki ima iste pravne posledice, kot tisti, ki bo na referendumu zavrnjen oziroma dalje, če Ustavno sodišče presodi, da v Levici nimamo prav in tisti zakon, ki je bil konec decembra sprejet, obstane, vi pa zdaj sprejmete še tega, boste pa imel dva zakona o pravnem redu, ki obravnavata isto stvar.

Tako da, v vseh treh primerih je nedopustno, da mi to sploh danes obravnavamo oziroma, da obravnavamo to preden Ustavno sodišče odloči, kaj se bo zgodilo z zakonom, ki je trenutno tam v presoji. Tako da, jaz predlagam, da to točko zamaknemo na čas, po razsodbi Ustavnega sodišča…