Govor

Jelko Kacin

Hvala lepa, gospa predsednica. Spoštovani poslanci in poslanke. Spoštovani drugi navzoči. Hvala za povabilo.

Republika Slovenija se je odločila, da naroči vse vrste cepiva, ki so na voljo na evropskem tržišču in pri vseh je dala rezervacije. Tisto, kar lahko dopolnil državnega sekretarja, ki so zadnje številke, ki govorijo o spremenjenih dobavah. Kot ste verjetno slišali je bilo dogovorjeno, da se deset milijonov odmerkov, ki so bili predvideni za dobavo v zadnjem četrtletju tega leta preusmeri v drugo četrtletje. To je dosedanjim dobavam dodalo še dodatnih 26 tisoč 812 odmerkov. Včeraj pa je predsednica Evropske komisije povedala, da je bil dosežen tudi nov velik preskok, da se še 50 milijonov, ki so bili rezervirani za dobave v mesecu decembru oziroma v zadnjem četrtletju dobavi prej, tako da bodo dobavljene že v drugem kvartalu. To pomeni še dodaten skok teh 233 tisoč odmerkov približno močno spremeni celotno sliko dobav. Pa vam bom to ilustriral z nekaterimi številkami. Do včeraj je veljalo, da nam Pfizer dobavlja po 40 tisoč 950 odmerkov na teden, govorimo o mesecu aprilu. Včeraj zvečer je Evropska komisija poslala nove številke, naslednja dobava Pfizerja za mesec april bo znesla že 64 tisoč 350 odmerkov. In potem kontinuirano v maju, ki je nekoliko specifičen mesec in ima pet tednov, dobivamo po 58 tisoč 500 odmerkov, nekoliko manj, da bi v zadnjem tednu maja imeli 105 tisoč odmerkov, potem pa v juniju po 106 tisoč 470 odmerkov. To so zelo velike številke, ki nam bodo v juniju omogočile samo z Pfizerjem precepiti skupaj 425 tisoč ljudi. Ampak govori, gre za odmerek, ne gre za dva odmerka. Torej, Slovenija je izkoristila vse možnosti, ki jih je imela na voljo, razen tiste nabave. Zakaj niso v Ministrstvu za zdravje tedaj izkoristili možnosti je seveda drugo vprašanje. Ko je predsednik vlade prevzel to dolžnost je moral kar se da hitro ukrepati in zahteval je, da se naročijo vsa možna cepiva kjerkoli, ne glede na ceno, ampak v mesecu aprilu in maju je treba povečati dobave. Hkrati so stekle tudi skupne evropske priprave, ker so se vse države znašle v izrazito nemogočem položaju, zaradi tega ker AstraZeneca ni dobavljala dogovorjenih količin, tudi nam dolguje ogromne količine odmerkov.

Naj spomnim, da je šest držav se organiziralo tudi v ta namen, da bi solidarnostno pokrili težave tistih držav, ki so se znašle v najbolj nesrečni situaciji. Pet držav je bilo rešenih z neko solidarnostno klavzulo in se je med njih predhodno omogočilo, za njih predhodno omogočilo aktiviranje treh milijonov odmerkov, to so v najslabšem položaju Bolgarija, potem pa Hrvaška, Slovaška, Latvija in Estonija. Slovenija je vztrajala, da se med tem, ki so potrebni dodatne pomoči vključi tudi Republiko Češko, pa žal dogovora o tem ni bilo mogoče doseči, zato se je komisija lotila večjega zamaha in zato se je na mestu deset sproščenih milijonov in premika v drugi kvartal lotilo večje operacije še 50 milijonov, skratka 60 milijonov od 100 milijonov in zadnjega dela leta se je že prestavilo in bo na voljo v drugem kvartalu. To močno izboljša možnosti za cepljenje in precepitev celotne populacije.

Torej, samo da ponovim številke. 26 tisoč 812 odmerkov smo dobili iz kvote desetih dodatnih milijonov, ki se premeščajo iz četrtega v drugi kvartal in še 233 tisoč odmerkov iz kvote 50 milijonov iz četrtega kvartala, ki se prestavljajo v drugi kvartal. Torej 60 milijonov je bilo Pfizerjeve proizvodnje zdaj prestavljeno v ta zgodnejši rok. Če pa pogledamo koliko je to vse skupaj, samo pri Pfizerju je zagotovljenih dva milijona 95 tisoč 826 odmerkov.

Toliko z moje strani. Hvala lepa.