Govor

Spoštovani kolegice poslanke in kolegi poslanci, vsi vabljeni in prisotni na današnji seji odbora, prav lepo pozdravljeni.

Pričenjam 49. nujno sejo Odbora Državnega zbora za zdravstvo, ki je sklicana v skladu z 47. in drugim odstavkom 48. člena Poslovnika Državnega zbora in sicer na podlagi zahteve Poslanske skupine SD.

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: prišlo je opravičilo našega kolega Roberta Pavšiča, zaradi službene odsotnosti, medtem ko kolega Jožefa Lenarta pa nadomešča Boris Doblekar, ki ga lepo pozdravljam v naši sredini.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne, 23. marca 2021, ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora in sicer. Prvič, kot edina točka tudi dnevnega reda Zakaj Slovenija v drugem krogu nabav ni naročila cepiva, ki bi ga lahko in posledično pristala v skupini treh držav, ki tega niso storile.

Kot rečeno je prišla zahteva in sicer Poslanskih skupin SD, LMŠ, Levica in SAB za sklic te nujne seje in sicer 18. marca 2021. Vse imate tudi objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Ker do pričetka seje ni bilo predlogov za širitev dnevnega reda, ostaja takšen dnevni red, kot je.

Tako da kar prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA SEJE ODBORA - ZAKAJ SLOVENIJA V DRUGEM KROGU NABAV NI NAROČILA CEPIVA, KI BI GA LAHKO IN POSLEDIČNO PRISTALA V SKUPINI TREH DRŽAV EU, KI TEGA NISO STORILE? Imamo tudi nekaj vabljenih, ki bodo potem prav tako dobili besedo, sedaj pa po ustaljeni praksi oziroma Poslovniku Državnega zbora, dajem besedo najprej predlagatelju zahteve in sicer v imenu predlagateljev bo podal uvodno zahtevo poslanec SD-ja, mag. Dejan Židan.

Izvolite, beseda je vaša.