Govor

Dušan Šiško

Spoštovani članice in člani komisije, ministrica, državna sekretarka, vabljeni ter ostali prisotni lepo pozdravljeni, lepo pozdravljeni!

Pričenjam 14. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Ob začetku seje vas naprošam, da v teku celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo in nosite zaščitne maske. Članice in člane komisije prosim, da preverite tudi, ali imate s seboj prenosne identifikacijske kartice za morebitno glasovanje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice oziroma člani komisije: gospa Violeta Tomić in gospod Branko Simonović. Na seji kot nadomestni člani oziroma članice komisije s pooblastilom sodeluje poslanka Nada Brinovšek, ki nadomešča poslanko Suzano Lep Šimenko.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebiral, saj je razviden s sklica 51. člena. Svojo udeležbo sta opravičila predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik in predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem Manuel Jug.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVO PREDLOGA RESOLUCIJE O NACIONALNEM PROGRAMU ZA JEZIKOVNO POLITIKO 2021-2025. Predlog resolucije je v skladu s prvim odstavkom 28. člena Zakona o javni rabi slovenščine v obravnavo Državnemu zboru predložila Vlada. Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ga bo obravnavala kot zainteresirano delovno telo v skladu s prvim odstavkom 41. člena Poslovnika Državnega zbora. In sicer v delu, ki se nanaša na njeno delovno področje. Kot matično delovno telo pa bo predlog resolucije obravnaval Odbor za kulturo.

Predlog resolucije z dne 11. 3. 2021 je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Naknadno smo še prejeli: dopis Zveze slovenskih organizacij na Koroškem z dne 12. 4. 2021. Ugotavljam, da do tega trenutka kvalificirani predlagatelji niso vložili amandmajev k predlogu resolucije. Rok za vložitev amandmajev za sejo matičnega delovnega telesa se sicer izteče 29. 4. 2021. Prav tako ni bilo predlaganih amandmajev za amandma zainteresiranega delovnega telesa. Pričenjamo z obravnavo Predloga resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021-2025.

Za dopolnilno obrazložitev Predloga resolucije besedo dajem predstavnici Vlade, državni sekretarki na Ministrstvu za kulturo dr. Ignaciji Fridl Jarc.

Izvolite, beseda je vaša.