Govor

Marija Magajne

Hvala lepa za besedo spoštovana predsedujoča. Spoštovane poslanke, poslanci, cenjeni udeleženci. Z Ministrstva za zdravje bi želela posebej poudariti, da je naš ključni cilj je dostopnost zdravstvenih storitev in zdravil za najširši krog uporabnikov. Zato tudi posebno pozornost namenjamo prav posebej ranljivim in izključenim skupinam. Tisti, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja, med katere sodijo tudi nekateri brezdomci imajo zagotovljeno nujno zdravstveno obravnavo in po potrebi zdravila in nadaljnje zdravljenje. Če je brezdomec prejemnik denarne socialne pomoči je praviloma že vključen v zdravstveno zavarovanje. Ministrstvo za zdravje vsako leto nameni preko 18 milijonov evrov za plačilo zahtevkov za socialno ogrožene skupine prebivalstva, Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Gre za kritje razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, za socialno ogrožene ter pripornike, zapornike in še nekaj drugih skupin. Poleg tega Ministrstvo za zdravje nameni do milijon evrov povračil zdravstvenim domovom, bolnišnicam, reševalnim ekipam, lekarnam in drugim izvajalcem zdravstvenih storitev, kadar izstavijo račune za nezavarovane osebe. Izhodišče je namreč, da se nujna zdravstvena oskrba zagotovi ne glede na to ali ima posameznik urejeno zdravstveno zavarovanje. Če je seveda možno pridobiti možnost za plačilo storitev se po končani obravnavi to zagotovi, v kolikor druge možnosti ni, račun izvajalcu poravna Ministrstvo za zdravje. V Sloveniji kot veste deluje nekaj pro bono ambulante, v Mariboru, Ljubljani, Kopru in Murski Soboti. Z vsemi navedenimi ambulantami, kamor se zatekajo tudi brezdomci, Ministrstvo za zdravje redno sodeluje ter jim tudi sofinancira programe. Skupaj z njimi rešujemo tudi individualne probleme posameznikov, z neurejenim zdravstvenim zavarovanjem, kadar potrebujejo dolgotrajnejšo zdravstveno oskrbo ali zdravila.

Skladno z vsem naštetim Ministrstvo za zdravje redno vsako leto objavi javni razpis za sofinanciranje programov neposredne pomoči, svetovanja in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb, ki jih izvajajo humanitarne organizacije. Tako podpiramo in sofinanciramo zlasti tiste programe, ki neposredno pomagajo ljudem v stiskah, zlasti tam, kjer živijo. Pomembno je, da pokrivamo programe po celi Sloveniji, saj je problematika povsod pereča. V letu 2020 smo financirali program Vincencijeve zveze dobrote z naslovom Celostna pomoč za zdravje na ulici, podprli program ambulante za nezavarovane v Mariboru. V Murski Soboti smo podprli program Pot do pro bono zdravnika. Društvu Kralji ulice smo sofinancirali več programov, tako vključevanje brezdomnih v javno zdravstveno mrežo, podprli smo tudi program krepitve zdravja ranljivih družin. Rdečemu križu v Ajdovščini smo podprli program z naslovom Zdravstvo za vse, tudi Slovenski filantropiji sofinanciramo več programov, med drugim posvetovalnico v ambulanti, za nezavarovane s podporo pa smo omogočili tudi skrb za brezdomne na Ptuju preko humanitarne organizacije ARS VITAE. Samo nekaj teh programov sem naštela. Poleg teh vsot namenjenih humanitarnim organizacijam, ki se

ukvarjajo s področjem zdravja najranljivejših skupin, kamor sodijo tudi brezdomci, so seveda iz razpisa namenjeni tudi za nekatere druge programe, za druge ranljive skupine, kot na primer Rome, prosilce za mednarodno zaščito, invalide in še nekatere druge. Kljub velikim potrebam po sredstvih na vseh področjih povezanih s covidom so bili vsi programi nevladnih organizacij, skladno s pogodbami financirani in tudi izvedeni. Za letošnje leto in prihodnjo leto so sredstva, ki so trenutno v, razpis je trenutno v zaključni fazi, so še nekoliko višja kot preteklo leto. Na Ministrstvu za zdravje menimo, da si vsakdo, ki se ukvarja z najranljivejšimi skupinami zasluži vso našo pozornost in pomoč znotraj naših možnosti in tako tudi posamezne, kot na primer ob odprtju začasnega zavetišča, lansko leto smo priskrbeli sanitetni in zdravstveni material, na ta način tudi posamezne programe izven teh, ki sem jih prej omenila zagotavljamo. Zelo pomembno se mi zdi, da je bilo, ker govorimo o posebej ranljivi skupini v času covida, kot veste tako testiranje, kot cepljenje za vse prebivalce v Sloveniji je zagotovljeno iz državnega proračuna in edini kriterij za zagotavljanje teh storitev so kriteriji, ki veljajo za vse, ne glede na družbeni status. Torej tudi te storitve so na voljo različnim skupinam prebivalstva. Ministrstvo za zdravje bo še naprej sodelovalo, predvsem z nevladnimi organizacijami, ki bodo kakorkoli sodelovale in opravljale svoje delo, kar se tiče tega, da bomo zagotavljali dostopnost do zdravstvenih storitev, pa tudi do različnih preventivnih programov za krepitev zdravja teh najbolj ranljivih prebivalcev.

Hvala lepa.