Govor

Spoštovane in spoštovani! Začenjam 11. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Članice in člane komisije ter vse vabljene prav lepo pozdravljam. Obveščam vas, da so zadržani oziroma da se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije in sicer Aljaž Kovačič, nadomešča ga poslanec Jože Lenart in pa poslanec Marjan Pojbič, nadomešča ga poslanec Leon Merjasec.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem te seje ste prejeli naslednji dnevni red, Položaj brezdomcev v Sloveniji v razmerah epidemije covid-19. Ker je seja sklicana na podlagi zahteve in ni bil podan predlog za umik podpore zahtevi, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Torej prehajamo na obravnavo te 1. IN PRAVZAPRAV EDINE TOČKE DNEVNEGA REDA – POLOŽAJ BREZDOMCEV V SLOVENIJI V RAZMERAH EPIDEMIJE COVID-19.

Na sejo so bili vabljeni Miha Kordiš, kot predstavnik vlagatelja zahteve, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za zdravje, Peter Svetina varuh človekovih pravic. Prosim za malo tišine v dvorani. Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti, prof. dr. Branko Lobnikar Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Hana Košan Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, Ana Nuša Zavašnik Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote-dnevni center za brezdomce, Boris Kosec vodja zavetišča za brezdomce Ljubljana, Katja Muršič ŠENT-dnevni center za zmanjševanje škode zaradi drog Ljubljana, Borut Bah predsednik društva Stigma, Branko Maček predsednik nadškofijske Karitas Maribor, Sonja Šavli Center za socialno delo Gorenjska, Enota Kranj vodja programa razdelilnice hrane in viški hrane, izr. prof. dr. Mojca Pajnik Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani in mirovni inštitut, Rebeka Bratoš Gornik avtorica in producentka družbeno odgovornega projekta korona na ulici in Maja Šivec avtorica dokumentarne razstave brezdomec v karanteni. S strani vabljenih so se zaenkrat opravičili Ministrstvo za notranje zadeve in sicer smo sporočilo iz kabineta ministra za notranje zadeve prejeli ob 15. uri in pa gospa Maja Šivec.

S sklicem seje ste kot gradivo prejeli zahtevo Poslanske skupine Levice, za sklic nujne seje z dne, 9. aprila 2021, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Torej začenjamo, še preden pa začnemo z obravnavo te točke naj povem, da poslanko Nado Brinovšek nadomešča poslanka Mojca Škrinjar.

Sedaj pa začenjamo z obravnavo točke, zato prosim predstavnika vlagatelja zahteve, poslanca Miho Kordiša, da pove nekaj uvodnih besed o razlogih za sklic seje. Miha, izvoli. Ja, se je treba izklopiti, ja.