Govor

Blaž Pavlin

Vse članice in člane Odbora za pravosodje, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 29. nujno sejo Odbora za pravosodje.

Ob začetku seje vas naprošam, da tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo ter nosite zaščitno masko. Prav tako članice in člane odbora prosim, da preverite tudi ali imate seboj prenosne identifikacijske kartice za glasovanje.

Opravičil in nadomeščanj na tokratni seji za enkrat nimamo.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma umik katere od predlaganih točk je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PROBLEMATIKA ODLOČANJA USTAVNEGA SODIŠČA RS O POBUDAH IN ZAHTEVAH ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA OCENO USTAVNOSTI DOLOČB PROTIKORONSKIH UKREPOV IN NEIZLOČITVE USTAVNIH SODNIKOV V PRIMERU OBSTOJA IZLOČITVENIH RAZLOGOV.

Zahteva poslanskih skupin SDS in NSi za sklic nujne seje Odbora za pravosodje z dne, 9. april 2021 je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora in ste jo prejeli s sklicem.

Prav tako ste na e-klopi dobili naslednje gradivo. Komentar in memorandum dr. Andraža Terška, stališče dr. Saše Zagorca in stališče Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Na sejo so bili s sklicem vabljeni v imenu predlagateljev poslanec Danijel Krivec in poslanec Jožef Horvat, mag. Lilijana Kozlovič ministrica za pravosodje, dr. Ajko Knez predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki se je opravičil, dr. Jurij Toplak, dr. Tone Jerovšek, dr. Peter Jambrek, dr. Boštjan M. Zupančič, ki se je prav tako opravičil, dr. Ernest Petrič ki se je opravičil, mag. Matej Krivic in odvetniška zbornica Slovenije. dodatno so bili vabljeni na predlog poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica in SAB, dr. Ciril Ribičič, dr. Igor Kavčič, ki se je opravičil, dr. Andraž Teršek, dr. Ajko Pirnat, dr. Aleš Zalar, dr. Saša Zagorc, ki se je opravičil ter dr. Matej Avbelj na predlog dr. Ernesta Petriča.

Sedaj pa prehajamo na obravnavo predloga za sklic nujne seje in besedo dajem mag. Dejanu Kalohu v imenu predlagateljev za dodatno obrazložitev predloga za sklic nujne seje. izvolite.