Govor

Maša Kociper

Tudi v Poslanski skupini SAB smo ogorčeni, da je vladajoča koalicija že tretjič zavrnila poskuse opozicije, da bi v skladu s četrtim odstavkom 33. člena Poslovnika Državnega zbora zagotovila, da se spoštuje v Državnem zboru razmerje med koalicijo in opozicijo.

Koalicija se sklicuje na peti odstavek, ki pravi, da se lahko zagotovi mesta poslanskim skupinam, tudi poslancem v novi Poslanski skupini nepovezanih poslancev, pozablja pa, da že zdaj krši obstoječi četrti odstavek 33. člena, kjer je pa jasno napisano, da morajo biti v delovnih telesih zastopani poslanci poslanskih skupin glede na velikost poslanske skupine in da mora biti spoštovano razmerje med opozicijo in koalicijo. Kot je lepo povedala kolegica iz LMŠ, trenutno imamo v Državnem zboru poslance, ki so prvorazredni, ki so vredni dvakrat toliko kot drugi poslanci. Imamo situacijo, ko ima poslanska skupina s petimi poslanci dva predstavnika v tem odboru, in imamo situacijo, ko je razmerje med koalicijo in opozicijo popolnoma porušeno. In to se je zgodilo prvič v zgodovini tega parlamenta, prvič v 30-letni zgodovini obstoja Državnega zbora, in to je v nasprotju s poslovnikom, kot sem že omenila, in tudi v nasprotju z ustavo, saj smo vsi poslanci tudi po ustavi enakovredni in vsak od nas zastopa določeno število volivcev, ki so ga izvolili.

Za razliko od kolegov iz LMŠ smo se v Poslanski skupini SAB odločili, da odborov, komisij in dela Državnega zbora ne obstruiramo. Želimo sodelovati v razpravah, želimo opravljati svojo funkcijo, ki je v tem, da si prizadevamo za izboljšanje zakonodaje, in v tem, da kontroliramo delo koalicije, naša funkcija je tudi nadzorna, zato bomo pri delu komisij in odborov sodelovali. Menimo, da je pred nami veliko pomembnih zakonov in ne dopustimo si, da bi koalicija brez prave razprave, brez soočenja mnenj za in proti te zakone po hitrem postopku sprejela, mi bi ji pa to omogočili.

Tako moj proceduralni predlog po tej obrazložitvi je, spoštovani predsednik, da zagotovite spoštovanje četrtega odstavka 33. člena Poslovnika Državnega zbora in zagotovite, da bo v vašem odboru sorazmerno zastopano število poslancev glede na velikost poslanskih skupin in da se bo upoštevalo razmerje med velikostjo opozicije in koalicije.

Hvala lepa.