Govor

Peter Geršak

Najlepša hvala, predsedujoči.

Spoštovani člani odbora, spoštovani predsedujoči in drugi udeleženci seje tega odbora!

Pred vami je Predlog stališča Republike Slovenije k Predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o gostovanju v javnih mobilnih komunikacijskih omrežjih v Uniji, kot ste povedali, gre za prenovitev. Naj uvodoma pojasnim, da je Evropska komisija predlog tega zakonodajnega akta poslala v obravnavo 24. februarja 2021, pri čemer se zadeva prednostno obravnava v okviru pristojne delovne skupine Sveta za telekomunikacije in informacijsko družbo. Cilj predloga te uredbe je podaljšati pravila, ki urejajo trg gostovanja v Evropski uniji po 1. juliju 2022, za nadaljnjih deset let (mislim, da je tu napaka, 2021.) Naj pojasnim, da gre za evroregulativo ukrepa veleprodajnih in maloprodajnih trgih gostovanja v zadnjih 14 letih. Na tej podlagi se je uporaba mobilnih storitev, torej podatkovnih, govornih in sporočil sms med gostovanjem po EU hitro in močno povečala, kar potrjuje pozitiven učinek pravil o gostovanju.

Glavni predlogi sprememb so namenjeni zagotavljanju, da lahko operaterji nudijo storitev gostovanja kot doma, »roam like at home«, torej RLAH, in vzdržno krijejo stroške na veleprodajni ravni. Poleg tega pa se uvajajo novi ukrepi za zagotovitev resnične izkušnje RLAH med gostovanjem in razveljavljajo ukrepi, ki niso več potrebni; če vas zanima, lahko tudi v nadaljevanju gremo v te spremembe in v predvidene cene. S predlogom se najvišje veleprodajne cene gostovanja na ravni EU za odhodne klice, torej sporočila sms in podatke, določijo na nižjih ravneh kot tisti, ki veljajo do 30. junija 2022 (se oproščam za 2021 prej). Torej, predlog odpravlja nekatere regulativne obveznosti, ki niso več potrebne, in vključujejo več sprememb, s katerimi naj bi se poenostavilo in zmanjšalo regulativno breme za operaterje, nacionalne regulativne organe in organe evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije.

To je bila kratka obrazložitev uredbe.

Zdaj pa stališče. V predlogu stališča se strinjamo, da se s podaljšanjem veljavnosti dosedanje ureditve prilagodijo tudi najvišje veleprodajne cene, da se zagotovi vzdržnost zagotavljanja maloprodajnih storitev gostovanja po domačih cenah, pri čemer se uvedejo novi ukrepi za povečanje preglednosti in zagotavljanje resnične izkušnje gostovanja kot doma, v smislu kakovosti storitev in dostopa do služb za pomoč v sili med gostovanjem. Po našem mnenju bodo glavni predlogi sprememb operaterjem omogočili nudenje maloprodajne storitve gostovanja v Uniji pod enakimi pogoji kot doma in vzdržno kritje stroškov na veleprodajni ravni, z dodatnimi novimi ukrepi pa bo končnim uporabnikom med gostovanjem zagotovljena preglednost, kakovost storitve in dostop do komunikacij v sili. Še posebej pa pozdravljamo tudi ukrepe za prenovitev pravil in zmanjšanje regulativnega bremena, torej, predvideva se prenos določenih poročil, postopkov s Slovenske agencije, AKOS, na BEREC. Pri obravnavi uredb se bomo zavzemali za predlagano podaljšanje uredb gostovanja v javnih mobilnih komunikacijskih omrežjih v Uniji na način gostovanja kot doma, z jasnimi pravili, torej nedvoumno določenimi najvišjimi veleprodajnimi cenami za uporabo mobilnih storitev, zagotovitev pogojev za višjo kakovost storitev gostovanja ter upoštevaje tehnološki razvoj storitev v prihodnjih letih.

Spoštovani, predlagam, da predlog stališča podprete. Hvala lepa.