Govor

Nik Prebil

Dober dan! Spoštovane kolegice in kolegi, ostali gostje, lepo pozdravljeni in dobro jutro! Začenjam 103. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Naj vas na začetku obvestim, da bom kot podpredsednik odbora v skladu z drugim odstavkom 47. člena Poslovnika Državnega zbora sejo danes vodil jaz po pooblastilu predsednika.

Zadržani so in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: mag. Marko Pogačnik, ki je službeno odsoten, Andrej Rajh in Marko Koprivc.

Obveščam vas tudi, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade, predstavniki Vlade in Državnega sveta. Še enkrat vse lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda današnje seje odbora. S sklicem ste prejeli predlog dnevnega reda. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Kot ste seznanjeni, se ob 9. uri v tej dvorani sreča skupna delegacija našega odbora in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki bo sprejela evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson. Zato bi prosil, če smo toliko strpni, da sejo zaključimo do 8.40, saj so potrebne določene priprave za ta dogodek.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O GOSTOVANJU V JAVNIH MOBILNIH KOMUNIKACIJSKIH OMREŽJIH V UNIJI (PRENOVITEV).

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade 8. aprila 2021 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njegovo obravnavo je danes.

Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določbami poslovnika dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji ga je obravnaval na 23. seji, 20. 4. 2021, in sprejel mnenje, ki ga malo kasneje podal član odbora.

Najprej prosim mag. Petra Geršaka, državnega sekretarja Ministrstva za javno upravo, da nam predstavi predlog uredbe in zlasti predlog stališča Republike Slovenije. Ob tem vas prosim, če se lahko omejite na malce krajšo predstavitev. Hvala lepa.