Govor

Matjaž Nemec

Hvala lepa.

Spoštovana sopredsedujoča, jaz bom izkoristil instrument postopkovnega predloga.

Predlagatelj, Poslanska skupina Socialni demokrati, smo zahtevali sklic seje na temo uresničevanja smernic za delovanje Republike Slovenije do Zahodnega Balkana. O potencialnem incidentu, ki bi se lahko zgodil ob pojavljanju več »non-paperjev«, tako v regiji, kot v Evropski uniji in širom po svetu, smo se želeli predvsem seznaniti z mnenjem predsednika Vlade. Namreč, zato je bil tudi kot prvi vabljeni povabljen, da razjasni svojo vlogo in stališče Republike Slovenije do tako imenovanih »non-paperjev«, ki so vznemirile regijo.

Zato spoštovana sopredsedujoča, zelo s težkim srcem sprejmem, da predsednik Vlade se izogiba soočenju z parlamentarnim odborom, ki dejansko odpira vprašanja, katera se mu pritičejo. Torej, predsednik Vlade bi danes moral priti pojasnit stališče, v kolikor ga ima, do tega vprašanja, ne samo zaradi notranje, ampak predvsem zaradi zunanje varnosti. Predsedniku Vlade smo želeli postavit 3 zelo enostavna vprašanja, do katerih ne bomo danes dobili odgovorov. Mnenje spoštovanega ministra za zunanje zadeve smo prejeli, večkrat, tudi to nam je znano in predstavnice in predstavniki odbora smo dodobra seznanjeni le s temi, nismo pa seznanjeni z nedvoumnimi stališči, ki ga goji ali pa jih goji predsednik Vlade do tega vprašanja.

Zatorej mi je zelo žal, kajti sejo bi lahko zaključili v eni uri ali pa več, bi predlagal, da prekinemo sejo, dokler se predsednik Vlade ne bo udeležil zanj sklicane seje Odbora za zunanjo politiko in evropske zadeve, kajti on je tisti, na katerega smo naslovili mnoga vprašanja, ki niso še dobila odgovorov.

Torej, spoštovana sopredsedujoča, dajem predlog, da prekinemo sejo in da se tudi prilagodimo predsedniku Vlade, ko bo imel čas, v naslednjih dneh, najverjetneje po praznikih, da skličemo nadaljevanje seje, kajti ne vidim smisla, da se ponovno s predsednikom oziroma z ministrom pogovarjamo o temi, do katere se je on že opredelil in nihče ne dvomi v njegove besede in tudi nihče ne dvomi v pozicijo Ministrstva za zunanje zadeve, smo pa mnogi, ki dvomimo na ali pa želimo, da predsednik Vlade pojasni svoje stališče do tega vprašanja.

Hvala lepa.