Govor

Matjaž Nemec

Ko smo sklicali, ko sklicujemo odbore, ko podajamo zahteve, sledimo trem ciljem – eno je, da se držimo poslovniškega roka, tako kot ste vi dejala, sva se pogovarjala, seveda noben pogoj ni bil, da predsednik Vlade ne bo prišel, v kolikor bi danes naredili sejo ali pa, v kolikor bi jo kasneje, da bi prišel, ni bilo nobenih garancij. Seveda, drugi razlog je gotova aktualnost vprašanja. Zato smo tudi želeli pomiriti tako, bom rekel, domačo, kot tujo, javnost, pred tem, da bi lahko predsednik Vlade kakorkoli sodeloval pri distribuciji in pri kreiranju tega dokumenta in kot tretje, je gotovo prisotnost, kot že rečeno, je potrebno izpolnit pogoje. Jaz sem kot predlagatelj zahteval samo prisotnost predsednika Vlade, na prvem mestu. Seveda se pritiče, da je spoštovani minister za zunanje zadeve prisoten, kajti tudi on pokriva svoje področje, ampak minister se je večkrat izrekel, nedvoumno, o tem vprašanju, ampak tudi očitki ali pa vprašanja niso zadevala njega, ampak predsednika Vlade, ki ga danes ponovno tukaj ni in gospa spoštovana predsedujoča, ni res, da je dolžan priti samo na poslanska vprašanja, ki sem jih postavljal v okviru »plenark«, ampak, predsednik Vlade je dolžan tudi priti, ko se tiče tematik, kot je zunanja politika, izjemnega pomena, glede na dogodke, ki smo jim priča v zadnjih dneh, da odgovarja tudi Odboru za zunanjo politiko. Ni dolžan samo na »plenarki« odgovarjat oziroma na zasedanju Državnega zbora, tudi na Odboru za zunanjo politiko, pri tako pomembnih in ključnih vprašanjih, ki, bom rekel, narekujejo nek padec ugleda Republike Slovenije in to nas skrbi in zaradi tega smo se želeli pogovorit in povprašat predsednika Vlade o njegovem stališču.

Stališče ministra je znano in tudi odgovora na katera, na naša vprašanja danes že vemo in lahko tudi predvidevamo, na kakšen način bo razpravljal, ampak, v danih okoliščinah je minister, oprostite, z vsem dolžnim spoštovanjem irelevanten pri tem vprašanju, kajti predsednik Vlade, njegov kabinet oziroma njima dvema, so bile določene aktivnosti očitane, ne pa ministru za zunanje zadeve in sem prepričan, da minister za zunanje zadeve bo danes zanikal prisotnost »non-paperja«, iskal bo razlog v opoziciji in v izvažanju notranje politike na zunanjepolitično področje in s tem, da mu želimo, bom rekel, omadeževat predsedovanje. Saj vemo, saj to je že govoril, ampak ni to naš cilj. Mi si želimo od predsednika Vlade jasne odgovore na vprašanja, ali se strinja z nesprejemljivostjo meje v Bosni in Hercegovini, ali se strinja z »non-paperjem« in, ali je sodeloval pri pripravi in distribuciji tega dokumenta in zakaj tega še danes ni kategorično zanikal? Je zanikal na način, da ga lahko razumejo samo nekateri, če ga sploh razumejo.

Zakaj ni tako kategorično zanikal, kot je minister za zunanje zadeve? Le to smo želeli od njega odgovore in zato, se opravičujem, danes v odsotnosti predsednika Vlade je naša seja, glede na res eminentno udeležbo popolnoma brezpredmetna, ker bomo lahko vsak od nas govoril v nedogled, ampak ključnega akterja danes ni. Torej, lahko prekinemo sejo in počakamo na čas, ko bo predsednik Vlade imel dovolj časa in kot predlagatelj dajem soglasje, zato, da se to stori tudi izven 14. dnevnega roka, se prilagodimo predsedniku Vlade. Zaradi mene lahko tudi v soboto ali pa nedeljo, se mu prilagodimo. Danes je ta razprava brezpredmetna, zato vztrajam v tem, da prekinemo sejo in da jo nadaljujemo takrat, ko bo predlagal predsednik Vlade termin, na katerega bo tudi sam prišel.