Govor

Robert Polnar

Spoštovani gospe in gospodje, lepo pozdravljeni! Začenjam 57. nujno sejo Odbora za finance.

Nisem prejel nobenega obvestila, da bi bil kdo od članic ali članov zadržan in se seje ne bi mogel udeležiti. Prejel pa sem dve pooblastili, in sicer poslanka Alenka Bratušek nadomešča poslanca Marka Bandellija iz Poslanske skupine SAB in poslanka Lidija Ivanuša nadomešča poslanko Eleno Zavadlav Ušaj iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBAH ODLOKA O OKVIRU ZA PRIPRAVO PRORAČUNOV SEKTORJA DRŽAVA ZA OBDOBJE 2020-2022.

Predlog odloka je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada 9. aprila letos. Dne 19. aprila je bila s strani poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem vložena zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora s to in naslednjo točko dnevnega reda današnje seje Odbora za finance.

Odbor predlog odloka obravnava na podlagi drugega odstavka 13. člena Zakona o fiskalnem pravilu in kot matično delovno telo tudi na podlagi 107., 108., 169.a in 171. člena Poslovnika Državnega zbora.

K tej točki so povabljeni: Ministrstvo za finance, Fiskalni svet, Urad za makroekonomske analize in razvoj in Zakonodajno-pravna služba.

Poleg predloga odloka ste prejeli še naslednja gradiva: oceno Fiskalnega sveta z dne 16. aprila 2021, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 20. aprila 2021 in stališče Vlade Republike Slovenije do ocene Fiskalnega sveta danes.

Začenjam drugo obravnavo predloga odloka, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili glasovanje o posameznih členih predloga odloka.

Uvodne predstavitve bomo opravili po naslednjem vrstnem redu: Vlada, Fiskalni svet, odgovor Vlade na poročilo Fiskalnega sveta in Urad za makroekonomske analize in razvoj.

Najprej dajem besedo predstavniku Vlade, ministru za finance, gospodu Andreju Širclju.