Govor

Spoštovana predsednica, potem pa predlagam, da me poslušate, ker počnem ravno to na kar ste opozorila. Opozarjam na slabe prakse, ki posegajo v delovnopravni položaj, socialni status zaposlenih. To delam, to počnem, če že niste opazila. Sem pa v bistvu pri kraju tiste svoje uvodne razprave.

Zdaj, da vse to kar sem naštel drži, smo lahko spremljali v preteklih mesecih in letih tudi preko medijev. Številni štrajki po državah, protesti, zahteve po sodnem varstvu, konkurence in pa pravice delavcev. Tako, da je bil Uber tudi v številnih državah prepovedan ali pa predmet ožjih omejitev najsi bo v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in še kje. Gledam, da vas bom zadovoljil, spoštovana predsednica, da ne bom kakšno besedo rekel izven tega konteksta. Tisto, kar nas skrbi pri vsej tej razpravi, zato smo tudi dali zahtevo, da se opravi razprava tudi na Odboru za delo, družino in socialne zadeve, je, da se na račun visokih dobičkov, ki jih dosegajo tovrstne platforme, dosegajo pa jih le zato, ker lahko s političnim lobiranjem pri državnih oblasteh dosežejo deregulacijo trga in znižanje delavskih pravic, ki so delavcem zagotavljale boljši pogoj dela in pošteno plačilo za njihovo opravljeno delo. / nerazumljivo/ se bom poslušal držati samo delavskih pravic, ampak bom pa omenil tudi to, da račun Uberja oziroma tako imenovane optimizacija izogibanju plačevanja davkov je tudi ena izmed zadev, ki bi morale tudi pristojne v tej naši državi skrbeti oziroma bi se mogli temu posredno tudi organizirati. Zdaj, ta aktualni poskus premierja in zakonodaje v korist ene korporacije zbuja veliko pomislekov, nekaj sem jih naštel, veliko nasprotovanj, predvsem s strani sindikatov in civilne družbe. Sindikat delavcev prometa in zvez javno nasprotuje spremembam zakona, ki jih pripravlja ministrstvu, tudi Sindikat Mladi plus opozarja, ampak da ne bom v njihovem imenu govori, so v končni fazi mislim, da predstavniki danes tudi tu in tudi eden izmed teh namenov je bil, da damo možnost, da slovenska javnost sliši tudi njihova mnenja.

Samo še dva stavka. Predlagatelji podpiramo upravičene zahteve sindikatov in skrb za delavske pravice in smo trdno prepričani, da Slovenija ne sme postati dežela, kjer bomo opravljali lon posle in v kateri bodo tuje multinacionalke kovale velike dobičke na račun slabo plačanih prekarnih delavcev. Ministra oziroma vladi bi pa dal v opomin samo to, da je njihova vloga v prvi vrsti zaščita in izboljšanje življenjskega standarda državljank in državljanov, ne pa ustvarjanje pogojev za v bistvu njihovo izkoriščanje, kar neposredno ta zakon, ki ga spremembe, ki jih danes obravnavamo tudi prenašajo. Hvala lepa.