Govor

Igor Zorčič

/ medsebojni pogovor/ Zjutraj ima sejo Odbor za zadeve EU, tako, kot vsak petek, tako da, zaradi tega je bila določena… / oglašanje iz dvorane/ Komisija za nadzor javnih financ. … Tako da…

Kolegice, kolegi, zdaj, dajem to v razpravo, ta predlog. Če ni zadostne večine, potem predlagam, da gremo naprej z tem, kar je bilo predlagano že v samem sklepu, se pravi, ob 11. uri.

Se želi kdo opredelit? Je še kdo, ki ocenjuje, da bi prej dali to sejo? / oglašanje iz dvorane/ / medsebojni pogovor/ Ob 10ih? Se gremo kot na dražbi? … / oglašanje iz dvorane/ Se strinjamo? / oglašanje iz dvorane/

Če se strinjate, po večini, s tem, da damo ob desetih, potem bi jaz dal na glasovanje, predlog, da se 71. izredna seja skliče in izvede kot seja na daljavo. Predlog bo sprejet, če ga podprejo vodje poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo dve tretjini vseh poslancev. Torej, ne glasovanje bi dal naslednji predlog sklepa. Sprejme se predlog sklepa o obstoju izrednih okoliščin ter sklicu in izvedbi 71. izredne seje Državnega zbora s to spremembo, torej, da se začne seja ob 10. uri.

Kdo je za? (NSi, SNS, SDS, SMC, skupnosti, DeSUS, Nepovezani.) Proti? Vzdržani? (SAB) Mora biti dve tretjini. Je še kdo za ali bomo imeli navadno sejo? / Medsebojni pogovor./

Ugotavljam, da sklep ni sprejet.

Ne, zdaj, glejte, kar je je, ne moremo se iti tržnice.

Ker sklep ni izglasovan dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa. Poslanske skupine k eni točki dnevnega reda 71. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika zbora, predlagatelja, vlada in skupina poslancev imata pri predlogih zakona in predlogih aktov za dopolnilno obrazložitev na voljo do 5 minut, za razpravo pa največ do 30 minut. Vlada pa ima pri 1. točki za predstavitev mnenja na voljo do 5 minut.

Kdo je za? (Nepovezani, NSi, SDS, SMC, manjšina, DeSUS.) Proti? Vzdržani? (SAB)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Predlagam, da odločamo še o sklepu katerim bi matičnemu delovnemu telesu izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bi bilo to potrebno za pripravo predlog odlokov za obravnavo na izredni seji Državnega zbora.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa. Odbor za finance lahko za obravnavo predloga odloka v okviru za pripravo proračunov sektorja države za obdobje od 2022 do 2024 in predloga odloka o spremembah odloka v okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022 po potrebi v četrtek 22. aprila 2021 zaseda tudi po 22. uri.

Kdo je za? (DeSUS, SNS, NSi, SDS, SMC, manjšina.) Ugotavljam kdo je proti? Vzdržan?

Ugotavljam, da je predlog sklepa sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO – PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV AKTOV IN PREDLOGOV ZAKONOV PO SKRAJŠANJEM POSTOPKU. Predlog ste prejeli s sklicem seje Kolegija. Razpravljali in odločali bomo o sedmih predlogih za obravnavo predlogov aktov oziroma predlogov zakonov po skrajšanjem postopku. Najprej o tem, da se po skrajšanem postopku obravnava predlog zakona o dopolnitvi Zakona o dodatku pokojnin za delo in izjemne dosežke na področju športa. Želi besedo predstavnik predlagateljev predloga zakona? Kolega Matjaž Han.