Govor

Cveto Uršič

Hvala lepa, spoštovana gospa predsedujoča.

Spoštovani poslanke in poslanci, spoštovani vabljeni Državnega sveta, predstavnika Društva Viljem Julijan in predstavnice članice Društva Vesele nogice!

Dobro je bilo slišat uvodno predstavitev zakona, ki jo je podal prvopodpisani, pod skupino poslank in poslancev, ki ste vložili ta predlog, ker nam je na celovit način orisal preteklost tega inštituta, delnega plačila za izgubljeni dohodek, kot tudi nekaterih drugih inštitutov, povezanih oziroma pravic ukrepov, povezanih z otroki s posebnimi potrebami in njihovimi družinami.

Sam bom bistveno krajši, bom pa zelo jasno poudaril, da ta Vlada, ta koalicija, ima posluh za socialne stiske ljudi, posebej še za ljudi iz ranljivih skupin. Poslanec Aleksander Reberšek je naštel vrsto ukrepov, ki so bili sprejeti v tem sklicu Državnega zbora. Današnji je zadnji, ampak ne zadnji. Vlada pripravlja tudi na pobudo Komisije Državnega zbora za peticije in človekove pravice, še spremembo družinskega pomočnika. Ravno tako je bilo sprejetih oziroma bo še sprejetih tudi popravki zakonov, ki so bili sprejeti in so na ne celovit oziroma so zgrešili posamezne skupine otrok ali pa odraslih s posebnimi potrebami invalidov, ki so bili prejemniki dodatka za pomoč in postrežbo in dodatka za tujo nego. Tudi tukaj pripravljamo popravke, res pa je to, kar je poslanec Aleksander Reberšek rekel, da pa ima ta Vlada dve leti časa za svoje delo, ne štiri leta, tako kot je običajno in eno leto smo bili soočeni z veliko epidemijo, ki je tudi v svetu in v Sloveniji, v desetletjih nismo izkusili, zato ne bomo mogli pristopit k celovitemu reševanju teh vprašanj, ampak samo popravljamo tiste najbolj vpijoče nepravilnosti, nepravičnosti in ena izmed njih je tudi ta, da je višina delnega nadomestila za izgubljeni dohodek bistveno pod pragom revščine, da se ni usklajevala z minimalno plačo in, ja, Vlada seveda podpira tak predlog.

In dovolite, da, če še dodam, da če bo zakon sprejet pravočasno potem in se bo začel uporabljat s 1. julijem, potem bodo centri za socialno delo uskladili višino delnega nadomestila obstoječim upravičencem do 31. julija in izplačilo v avgustu bo zato v višjem znesku. In mi si želimo in tudi z naše strani velja povabilo poslankam in poslancem, da ta predlog zakona podprete.

Hvala lepa.