Govor

Najlepša hvala, gospod Siter, za vaš postopkovni predlog.

Najprej naj povem, da je kolegij tisti, ki sprejema terminski program. Tukaj se bova verjetno strinjala, nisem to jaz tista, ki to določam. Lahko tudi povem, da Nepovezani poslanci, seveda, so lahko danes prisotni na tej seji, lahko tudi razpravljajo. Jaz jih tudi lepo povabim, da pridejo, da prisostvujejo 1. točki dnevnega reda, ki je zelo pomembna in sem vesela, da so danes z nami vabljeni na to sejo, ki bojo potem podali stališča in da bomo naredili nekaj dobrega za ljudi v tem Državnem zboru, kar se mi zdi najbolj pomembno, v tem trenutku.

Jaz bom delala vse, da se bo to danes izpeljalo, ker se mi zdi to pomembno, predvsem pa je vse v skladu z poslovniškimi določili. Torej, poslanci lahko pridejo in povedo svoje stališče in mnenje do vseh točk dnevnega reda, kadarkoli, ko poteka razprava. Bom pa dala vaš predlog na glasovanje, ampak, ga bom oblikovala takole, ker drugače ga ne morem, da se seja prekine. Takšen predlog bom dala na glasovanje.

Torej, dajte preverit… / izklop mikrofona/ svoje glasovalne naprave. Jaz se opravičujem, očitno sem bila, upam, da ne ves čas, brez mikrofona, ko sem utemeljevala, ampak zdaj bi vas pa torej prosila, da preverite svoje glasovalne naprave in bom dala torej na glasovanje predlog, da se seja prekine, tako, kot ste predlagali. Torej, dajem takšen predlog na glasovanje. Glasujemo.

Kdo je za? (7 članov.) Kdo je proti? (9 članov.)

Ugotavljam, da predlog ni sprejet.

To pomeni, da z sejo seveda nadaljujemo. Hvala vsem poslancem, ki ste podprli ta predlog, zato, da lahko danes opravimo kvalitetno razpravo različnih točk dnevnega reda.

In sedaj torej naj povem, da prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI ZAKONA O STARŠEVSKEM VARSTVU IN DRUŽINSKIH PREJEMKIH.

Kot že rečeno, bomo to točko obravnavali po skrajšanem postopku. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer, predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Državnega sveta, mnenje Vlade ter tudi vloženi amandmaji.

Naj povem, da sem na sejo vabila predlagatelja, to je skupina poslank in poslancev NSi, SDS in SMC; z nami bo prvopodpisani, gospod Aleksander Reberšek. Vabila sem Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Prav lepo pozdravljam državnega sekretarja, gospoda Cveta Uršiča. Seveda pa smo vabili tudi Društvo Viljem Julijan, ki sta pravzaprav, to je društvo, ki je pravzaprav dalo to iniciativo in pobudo, da danes razpravljamo o tej točki dnevnega reda in seveda toplo oba pozdravljena danes na današnji seji. V nadaljevanju boste dobili, kot predstavnik Društva Viljem Julijam, tudi besedo. Z nami pa je tudi gospa Spomenka Valušnik iz Društva Vesele nogice, ki jo tudi lepo pozdravljam. Že zelo dolgo sodelujemo na različnih področjih, z gospo Valušnik, verjamem, da bomo tudi v nadaljevanju dobro delali.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 96. seji sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Odbor bo zato predlog zakona obravnaval na podlagi 126. in 142. člena Poslovnika.

K predlogu so bili tudi vloženi amandmaji in sicer, Poslanskih skupin Nove Slovenije, Slovenske demokratske stranke in Stranke modernega centra. Danes ste tudi rahlo modifikacijo amandmajev dobili v elektronski predal oziroma jih boste dobili tudi na mizo, verjetno. Sedaj torej pričenjam z drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Preden pa dam besedo predlagatelju te točke dnevnega reda, naj samo rečem še enkrat, da sem zelo zadovoljna, da bomo danes obravnavali ta zakon, ki bo nedvomno vsaj malo pomagal družinam, ki imajo otroke s težko hudo boleznijo ali pa z, bom rekla, ki so gibalno ovirani ali pa imajo težko duševno motnjo. Seveda bomo več potem v razpravi sami povedali, zagotovo pa bo sedaj lahko povedal, tudi o samem zakonu, najprej predlagatelj, v imenu Poslanskih skupin Nove Slovenije, SDS in SMC, gospod Aleksander Reberšek.

Izvolite.