Govor

Primož Siter

Ja, hvala lepa. Želim postopkovni predlog.

Dober dan!

Spoštovana predsednica, Kolegij predsednika Državnega zbora ravnokar zaseda z eno pomembno točko in sicer, razdelitev poslanskih in glasovalnih mest v delovnih telesih. Vsem je znano in ta plošča se vrti že nekaj tednov, v vseh delovnih telesih ima koalicija po tem, ko jo je zapustilo nekaj poslancev, več mest, kot ji poslovniško pripada, kar je seveda poslovniško sporno oziroma nedopustno in posledično tudi odbori, tudi ta, so sklicani v neskladju s Poslovnikom. Torej Državni zbor lahko zaključen zaseda torej nezakonito ali pa vsaj v neskladju s Poslovnikom.

In, danes torej v tem trenutku, Kolegij predsednika Državnega zbora zaseda prav s to točko, torej, z namenom, da to stvar razčisti, da se to neskladje poslanskih in razpravljavskih in glasovalnih mest razčisti, da Nepovezani poslanci, ki so izgubili oziroma zapustili vrste koalicije vlade Janeza Janše, pridejo do svojih mest in do svoje priložnosti in možnosti, z Ustavo in z Poslovnikom Državnega zbora zagotovljene možnosti, da v Državnem zboru, na delovnih telesih, tudi razpravljajo in glasujejo. Mi moramo, predvsem je tukaj ta nahrbtnik na ramenih predsednikov delovnih teles, poskrbet za legalnost postopkov, zakonodajnega postopka, v Državnem zboru in kot rečeno, Kolegij predsednika Državnega zbora ravno v tem trenutku na to temo tudi razpravlja in odloča, torej, odloča se, kako se bodo mesta v delovnih telesih razdelila tudi med poslance Poslanske skupine Nepovezanih poslancev.

Moj postopkovni predlog, spoštovana predsednica, je zelo enostaven. Glede na to, da Kolegij predsednika Državnega zbora o tem razpravlja v tem trenutku, glede na to, da je zasedanje, da je ta seja na tej točki, tega delovnega telesa, nelegitimna, ni v skladu s Poslovnikom, prosim, da jo prekinete. Počakamo, da Kolegij predsednik Državnega zbora s svojo razpravo in glasovanjem konča, počakamo, da se mesta poslank in poslancev po delovnih telesih na novo preštejejo in potem lahko ta odbor te tri pomembne točke, ki ste jih našteli, o njih razpravlja in glasuje povsem legitimno in brez vsakršne težave.

Torej, predlagam pavzo, predlagam prekinitev seje, dokler Kolegij predsednika Državnega zbora ne zaključi in ne pride z novim razrezom poslanskih mest v delovnih telesih, tudi v trenutno »zasedajočem« Odboru za delo.

Hvala.