Govor

Andrej Medica

Najlepša hvala, gospod predsednik.

[Andrej Medica, vodja Sektorja za Severno in Latinsko Ameriko ter Karibe, Ministrstvo za zunanje zadeve in član medresorske delovne skupine.]

MZZ se v celoti pridružuje poročilu, ki ga je ravnokar predstavil državni sekretar Valentinčič. Vseeno bi mogoče par elementov še iz perspektive MZZ-ja predstavil. Mogoče je bila vloga našega ministrstva nekoliko bolj izpostavljena v začetnih fazah repatriacije, ampak seveda, še naprej zelo pozorno spremljamo, kaj se v Venezueli dogaja in tudi sodelujemo v sami medresorski skupini. Vemo, da se je repatriacija 2019 začela na podlagi ocene Ministrstva za zunanje zadeve, da so razmere v tej državi tako hude, da upravičijo začetek repatriacije. 2 leti kasneje žal ugotavljamo, da se razmere v Venezueli niso pravzaprav v ničemer izboljšale.

Ne smemo se, nekako domnevat, da če je Venezuela izginila iz dnevnega poročanja medijev, da so se tam stvari kakorkoli obrnile na boljše. Naša ocena je, da so šle stvari še na slabše, tudi pandemija je še dodatno poglobila to vsesplošno politično, gospodarsko, družbeno in humanitarno krizo v državi in pravzaprav razgalila, da tam noben družbeni sistem oziroma podsistem, vključno z zdravstvenim, dejansko ne deluje.

Tako da, seveda Slovenija, kot članica EU in kot del demokratične mednarodne skupnosti, meni, da se lahko kriza v Venezueli reši samo po mirni poti, na demokratičen način, žal pa tudi tukaj moramo ugotovit, da nekih obetov za neko hitro rešitev venezuelske krize ni. Tako da iz tega lahko nekako sklenemo, da se bodo razmere v državi še naprej, ostajale vsaj tako kritične, kot so že nekaj časa in se na neko kratkoročno obdobje ne bodo spremenile na bolje in seveda iz tega lahko tudi sklepamo, da bodo ljudje v Venezueli še vedno iskali možnosti in opcije za boljše življenje ali pa celo za preživetje, ne samo v sosednjih državah, ampak tudi v tako oddaljenih destinacijah, kot je Evropa.

Druga pristojnost MZZ-ja se nanaša na pomoč in nasvet ljudem, ki so v sami Venezueli. Mi to podporo zagotavljamo preko našega veleposlaništva v Braziliji, ki je nerezidenčno, pristojno za Venezuelo. Tukaj se uradu zahvaljujemo za vso podporo veleposlaništvu, zato, da ljudi lahko oskrbi z ustreznimi informacijami in jim daje ustrezne napotke.

Za konec bom povedal tudi to, da ministrstvo seveda krije stroške prevoza z nakupom letalskih kart. Mi se tukaj opiramo na komercialne lete, nimamo lastnih zmogljivosti, da bi lahko kakršnekoli alternativne možnosti za selitev tem ljudem zagotovili in kot je državni sekretar Valentinčič poudaril, seveda smo pri tem odvisni od te globalne situacije, pandemije. Na srečo so se v zadnjem času letalske povezave spet za silo vzpostavile, so pa seveda potrebna številna druga dovoljenja za samo vkrcanje na avion. Tako da, s skupnimi močmi si bomo seveda prizadevali, da se tudi za preostale ljudi, ki so že prejeli pozitivne odločbe, seveda ta pot v Slovenijo čim prej sklene.

Hvala lepa.