Govor

Valentina Vehovar

Lepo pozdravljeni!

[Valentina Vehovar, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.]

Tudi jaz bi se želela pridružit. Naše ministrstvo že od leta 2019 aktivno sodeluje z uradom v postopku repatriacije oseb, ki so prišle iz Bolivijske Republike Venezuele. Z vidika pristojnosti ministrstva, so repatriirane osebe in njihovi družinski člani opravičeni do osnovne oskrbe in denarne socialne pomoči prvih 15 mesecev, o katerih odloča center za socialno delo, tako da bi mogoče v nadaljevanju podala nekaj informacij glede tovrstnih pravic.

Ministrstvo je za centre za socialno delo pripravilo enotna sistemska navodila, da jim omogoči čim lažje odločanje, poseben zahtevek za repatriirane osebe, ki ga s pomočjo strokovnih delavcev izpolnijo, vzorce odločb, primere izračunov, tako da omogočamo čim hitrejše, strokovno in ažurno odločanje o pravicah. Glede na prebivanje, je trenutno vpeto v odločanje o teh pravicah 5 centrov za socialno delo. Kot je državni sekretar, dr. Valentinčič povedal, trenutno biva v Sloveniji 57 oseb, vse so upravičene do sredstev za osnovno oskrbo, za bivanje in prehrano, nekaj manj pa do denarne pomoči, ker kot rečeno, so se že tudi zaposlile, kar toplo pozdravljamo.

Na podlagi informacij o prihodu novih oseb oziroma družin, so naši centri za socialno delo, ki so pristojni za izdajo teh odločb, že vnaprej pripravljeni. Imamo zelo dober način komuniciranja v okviru te medresorske delovne skupine, tako da tudi v naprej določimo strokovnega delavca, ki rešuje vse primere in družino tudi osebno sprejme in naše ministrstvo centrom za socialno delo nudi vse potrebne informacije in pomoči, v zvezi z reševanjem teh zahtevkov.

Hvala lepa.