Govor

Anton Harej

Dober dan vsem skupaj.

Lep pozdrav spoštovani poslanci, spoštovane poslanke, spoštovani predstavniki javnih inštitucij s področja lesa, lesarstva, gozdarstva!

Jaz bom začel pri tem akcijskem načrtu, ki je bil že predstavljen, akcijski načrt za povečanje konkurenčnosti gozdno-lesne verige les je lep iz junija 2012, pripravljal ga je gospod mag. Režonja(?), ki je danes tudi z mano in je bil usklajen v juniju 2012 z vsemi deležniki, ki ste tudi tukaj prisotni danes. Po tem akcijskem načrtu smo mi potem v dveh obdobjih, se pravi skupne kmetijske politike v programu razvoja podeželja 2017-2013 in potem tudi v tekočem 2014-2020 pripravili določene razpise vse v skladu s tistim akcijskim načrtom.

V programu razvoja podeželja 2007-2013 smo imeli na razpolago 26 milijonov evrov, razporedili smo jih v tri ukrepe, 1, 2, 3, 311 in 312 in če lahko prav na kratko predstavim ukrep 123 dodajanje vrednosti gospodarskim proizvodom, oprema v gozdu, smo namenili 12 milijonov v ukrepu 311 smo, diverzifikacija v nekmetijski dejavnosti na kmetiji, to so v bistvu potem že predelava, smo namenili 2 milijona in za krepitev podjetništva podpora o ustanavljanju in razvoju mikro podjetij na podeželju smo namenili zopet 12 milijonov, skupaj torej 26 milijonov. Tukaj imamo potem tudi same rezultate 26 /nerazumljivo/, 13 cepilnikov, 18 opremljenih žag, 10 obratov za izdelavo lesnih sekancev. Tu je to obdobje 2007-2013 po istem principu ravno tako na podlagi tega akcijskega načrta smo se lotili tudi programiranja in izvajanja programov razvoja podeželja, se pravi še bolj tega, ker je v bistvu 2014-2020, tukaj smo pa namenili 31 milijonov evrov. Ravno tako v krepitev te primarne predelave lesa, se pravi delo v gozdu do žag. In krepitev teh mikro podjetij do 10 zaposlenih, kar je v bistvu potem tudi dejansko naše poslanstvo in pristojnost. Tako, da ne bom predolg, vsekakor podpiramo to razpravo, podpiramo to, da se začnemo o tem pogovarjati, da se odpirajo te teme in tudi da si zastavimo pot za naprej, dejansko pred nami je nova finančna perspektiva 2021-2027 / nerazumljivo/ v prezentaciji je bila ta majhna napakica v letnici.

Tako, da zdaj je pravi čas, da odpremo te teme, da se pogovorimo in potem tudi da si zastavimo delo za naprej. Izziv tukaj vsekakor je, bogati smo z lesom, povedano tudi da imamo 60 % pokritosti z gozdom, z lesom in imamo znanje, imamo vedenje, tudi srednje šole. Tu je potrebno krepiti, tako da se veselim današnje razprave z vami, kar bom slišal, kar me bo nagovorilo si bom lepo zabeležil, pa se bom potem še enkrat proti koncu razprave še enkrat oglasil.

Hvala lepa za te uvodne besede in se nadejam dobre razprave. Hvala.