Govor

mag. Andrej Rajh

Prav, hvala lepa, malo smeha mora biti, to je znak dobre volje in pripravljenosti. Kolegice poslanke, poslanci, državni sekretar, vabljeni gostje, lep pozdrav tudi v mojem imenu!

Danes v tem Državnem zboru oziroma na matičnem delovnem telesu obravnavamo po skrajšanem postopku zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. S predlogom novele, gre za poslanski zakon,: želimo predvsem nasloviti nevzdržno stanje. Regulirati želimo gojenje, torej pridelavo, predelavo in uporabo konoplje v medicinske namene. Številni najtežji bolniki si morajo medicinsko konopljo, ki dokazano lajša in blaži simptome najhujših bolezni kot so Alzheimer, parkinson, epilepsija, rak, nabavljati na črnem trgu. Gre za popolnoma neregulirane in nekontrolirane pripravke. Številni bolniki, ki si lajšajo zelo težke, boleče in življenjsko izčrpajoče simptome, se za to nehote izpostavljajo sami torej velikim tveganjem. Prisiljeni so ogrožati svojo krhko zdravje. V stranki SAB smo kot predlagatelji mnenja, da to preprosto ni prav, ni pošteno in ni humano. Bolniki, ki so v zelo težki situaciji, so prisiljeni ponižati in kot kriminalci, zločinci, nepridipravi, nevarne in nepreverjene pripravke kupovati na črnem trgu. V Sloveniji je za medicinske namene že mogoče uporaba sintetiziranih in naravnih ekstraktov iz konoplje, vendar je v Slovenija na tem segmentu v celoti odvisna od uvoza iz tujine. Pri nas je možno torej zgolj uporaba tovrstnih zdravil, pridelava in predelava pa ostajata prepovedani. To za nas preprosto ni sprejemljivo. Poleg tega pa so uvoženi sintetični pripravki, kar pomeni tudi so manj močni in torej ne dosegajo željenih vrednosti. Po drugi strani so dragi in zaradi tega tudi težko oziroma težje dostopni slovenskim bolnikom. Na regulacijo prometa s prepovedanimi drogami kamor sodi tudi gojenje in pridelava ter prodaja konoplje za medinske namene, čakamo nerazumno dolgo. Rešitve preprosto ni, dosedanjega predloga ki je tukaj na mizi. Do sedaj se je vedno našel sto in en vzrok in izgovor zakaj predlog ni dober, neustrezen, ni celovit in ni sistemski. V SAB smo pripravili poslanski zakon, mi seveda nismo pravni in medicinski strokovnjaki, smo pa kot poslanci zavezani delati v dobro ljudi in skrbeti za to, da dobijo čim boljše in čim bolj učinkovite pripravke na reguliran in dostojen način. Dobili smo tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe in Vlade, naš zakon je odprt. Mi bi si v tem smislu pričakovali, če ima kdo pripombe, da bi jih dal konkretne, tako da bi jih lahko vključili v zakon. Žal takih pripomb nismo dobili, smo pa dobili namig, da bo Vlada pripravila svoj zakon, pa tega zakona še dan danes nismo videli.

Še enkrat ponavljam, naš namen je reševati stiske ljudi, za nas je najbolj pomembno, da najtežji bolniki dobijo kvalitetne, kakovostne in preverjene pripravke, da se ne rabijo ponižati in jih kupovati na črnem trgu kot nepridipravi, zato da bodo v najtežjih trenutkih svojega življenja lahko na en dostojen način prišli do teh pripravkov.

Hvala lepa.