Govor

Ja, hvala.

Ne vem saj, če bi sploh na dolgo in široko v bistvu ponavljala tisto, kar sem povedala že na dveh delovnih posvetih in na dveh kolegijih in tako naprej. Ampak to zdaj obračanje in prelaganje odgovornosti za ne izglasovanje sklepa na nekoga drugega, se mi zdi pa višek arogance. In vsi točno vemo, posebej pa še tisti, ki ste v tej hiši že kar nekaj mandatov na funkcijah, ki so se prvenstveno najbolj ukvarjale vedno tudi z razdelitvijo mest po odborih, ki točno veste, kako to gre, veste, da je prvenstveno v odborih treba določiti najprej in predvsem razmerja med opozicijo in koalicijo. Najprej. In da to se ne določa po nekem trenutnem navdihu ali pa pripravljenosti na pogovor tistih, ki so si pač to zamislili dogovoriti, ampak da imajo tule kolegice iz služb Državnega zbora zelo natančen razrez, do dveh decimalk natančen celo, kakšna so ta razmerja, koliko mest ima opozicija, koliko koalicija, v katerih odborih, katere poslanske skupine. In to ni predmet nekih pogovorov ob kavi, ko si nekdo reče, veš, to sicer ni moje, ampak jaz to tebi dam – to še otroci v vrtcu vedo, da nekaj, kar ni tvoje, ti ne moreš drugemu dati, ne moreš. V vrtcu otroci to zelo dobro vedo in ne vem, zakaj bi se tukaj sprenevedali.

Zdaj, to, kar smo vmes dobili na mizo, je lahko seveda, je s Poslanske skupine DeSUS, je seveda lahko nek približevali predlog. Lahko, lahko se o njem celo pogovarjamo, je pa treba o njem povedati naslednje. To je predlog, ki ne sodi na ta odprt kolegij, ampak bi moral biti dan na posvetu, ko se je o tem moč pogovarjati tudi na tak način. Ni formuliran kot sklep. In če se navežem tudi na tisto, kar je rekel kolega Matjaž, zdaj se je DeSUS pač odločil, da bo njihov bivši kolega Jurij dobil doto, kot vedno pravijo, ker mu bodo zopet očitno podarili nekaj kar ni njihovo pa smo zopet pri tem in oni so se odločili, da on bo pač na Odboru za kulturo pa bo na Odboru za izobraževanje pa bo on na Komisiji za odnose Slovenci v zamejstvu in po svetu pač tako so se odločili, ampak naš kolega Jurij recimo je pa izrazil interes, da bi bil rad član Odbora za gospodarstvo pa zdravstvo pa delo recimo na primer. Jaz razumem to živčnost jo razumem tudi jaz bi bila živčna v taki situaciji, ampak hočem povedati naslednje. Kot rečeno število mest, ki je najbolj problematično je razmerje med koalicijo in opozicijo. Znotraj koalicije se bo koalicija zmenila kdo bo kje pa koliko znotraj opozicije se bomo pa tudi. Tisto, kar je formirano v sklepu, kjer smo mi predlagali v sklepu teh 12 mest od SMC je bilo zakaj, zato ker sem že prvič obrazložila, ker je tako najlažje, ker se tako ne porušijo razmerja, ker tako ne zakompliciramo še dodatno razmerje na odborih in ne podremo vsega, kar je bilo že nastavljeno samo zato.

Jaz se mogoče lahko celo strinjam, da dajmo sedaj ta tri mesta, ki jih Desus predlaga dodati v sklep zraven notri pa bomo glasovali v bistvu na koncu koncev tistemu, kar je v resnici ali pa bi moralo biti na mizi torej vseh 15 mest.