Govor

mag. Marko Pogačnik

Učencu Lenartu Rakarju in njegovemu mentorju Luki Einfaltu iz trobilnega dueta Glasbene šole Domžale se lepo zahvaljujem za glasbeni uvod v današnjo kratko obeležitev 9. maja, Dneva Evrope. Bi se pa zahvalil tudi organizatorju tega dogodka, Saši Lavrič. / izklop mikrofona/

/ vklop mikrofona/ Spoštovani kolegice in kolegi, spoštovani gostje, 9. maja praznujemo Dan Evrope, praznik evropskega povezovanja in sodelovanja, rojstvo Evropske unije. Na ta dan pred 71. leti je gospod Robert Šuman v Parizu predstavil deklaracijo, ki predstavlja mejnik novega političnega sodelovanja. V besedilu Šumanove deklaracije lahko preberemo, »Evropa ne bo nastala naenkrat ali v skladu z enotnim načrtom. Gradila se bo s pomočjo konkretnih dosežkov, ki bodo najprej oblikovali dejansko solidarnost.« In med največje dosežke v Evropi prav zagotovo uvrstimo mir, varnost in stabilnost.

Evropska unija se je res gradila postopoma in dosegla in presega svoj cilj, ki se kaže v kakovosti življenja vseh Evropejk in Evropejcev, v blaginji, svobodi in miru. Kriza, s katero se soočamo, nas le spodbuja k razmisleku o prihodnosti Evropske unije. Prva priložnost za to bo Konferenca o prihodnosti Evrope, ki se začenja že ta teden. Ljudem iz vse Evropske unije bo omogočeno, da predlagajo svoje želje, zamisli in pomagajo s svojimi idejami oblikovati našo skupno prihodnost. Moč in prihodnost Evrope sta v njenih ljudeh. Naša Evropa, naša prihodnost.

Politiki, ki danes delujemo v nacionalnih in evropskih inštitucijah pa imamo dolžnost, da z delovanjem in povezovanjem oblikujemo okvir, ki bo omogočal, da bo Evropa v prihodnosti postala še boljša, še močnejša in še bolj varna. Gospodarstvo Evropske unije mora postati še bolj konkurenčno, mladi morajo imeti priložnost razvijati svoj potencial in videti svojo prihodnost v Evropski uniji. Evropska unija potrebuje hitre odločitve in verodostojen nastop. Pri tem bo aktivno vlogo odigrala tudi Republika Slovenija, ki bo čez nekaj tednov prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije.

Spoštovane, spoštovani, ob Dnevi Evrope vam izrekam iskrene čestitke! / izklop mikrofona/

/ vklop mikrofona/

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – POROČILO O IZVAJANJU EVROPSKE KOHEZIJSKE POLITIKE 2014-2020, ZA OBDOBJE OD JANUARJA 2014 DO KONCA DECEMBRA 2020.

Poročilo smo prejeli od Vlade Republike Slovenije 25. marca.

Naprošam ministra, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijo, gospoda Zvonka Černača, da nam predstavi omenjeno poročilo.

Spoštovani minister, beseda je vaša.