Govor

Andrej Černigoj

Spoštovani gospod predsedujoči, hvala za besedo.

Spoštovani gospod državni sekretar, kolegice in kolegi!

Najprej moram povedat, da me zelo veseli, da se boste po kar dolgi časovni komponenti, ponovno srečali osebno, kar je bilo, kot smo že slišali od vas, kar nekaj časa ste preko raznih internetnih platform. Kolikor sem sam pogledal dnevni red, dnevni red je sestavljen z veliko različnimi temami, zato vam tudi na tem mestu želim boljše udejstvovanje na tem srečanju. Bi pa rad izpostavil par zadev, ki so po mojem mnenju pomembne, na tem srečanju. Kakor sem seznanjen, bo mogoče tudi sam pogovor nanesel tudi na reformo Schengenskega območja, na nadaljnje odnose med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, ker jaz mislim, da tukaj je še kar nekaj zadev odprtih in, nenazadnje lahko v poštev pride nadaljnja širitev Evropske unije. Tako da me tukaj mogoče, če imate kakšne informacije, me zanimajo.

Sam, kot ste že omenil, podpiram uredbo zelenega digitalnega potrdila. Tukaj bi lahko samo še izpostavil, da bo, kot sem sam seznanjen, Evropska komisija vzpostavila skupni portal, ki bo omogočal preverjanje teh potrdil po celotni Evropski uniji in nekako tudi poskušal vrniti Evropo v neko normalno delovanje pred samo pandemi8jo. Jaz si to želim in to tudi podpiram.

Za konec bi pa podprl konferenco o prihodnosti Evrope. Jaz mislim, da tukaj boste, kot sam državni sekretar, imel veliko nalogo. Seveda, mislim, da ni države v Evropski uniji, ki te Konference o prihodnosti Evrope ne bi podprla, bo pa velik, velik tudi organizacijski zalogaj za to konferenco, da bo Slovenija na svojem predsedovanju levji delež te konference izpeljala.

Bi pa tukaj omenil eno zadevo. Želim si, da bi na tem vašem zasedanju bil sprejet poslovnik konference, ki kakor sem seznanjen, to še ni dokončana zgodba in ta poslovnik konference bo med drugim določal sestavo in obseg plenarnega zasedanje okroglih miz z državljani. Vsi vemo, da smo danes že 7. maja, konferenca se pa bo začela čez natanko 2 dni. Tako da, kar se pa tiče same tematike te Konference o prihodnosti Evrope, moram reči, da sam, kot »sorazmeroma« mlad, podpiram prizadevanje Slovenije in vas, da bo del te konference namenjen tudi mladim. Mislim, da mladi so prihodnost Evropske unije in tudi mladi bodo, hočeš, nočeš, jutri prevzeli ključna mesta tudi na odločevalskih funkcijah širom Evrope.

Hvala za besedo.