Govor

Violeta Tomić

Hvala, Jože Lenart.

Zdaj pa nadaljujem, prva točka dnevnega reda je Predlog zakona o spremembah Zakona o medijih, ki ga bomo obravnavali po skrajšanem postopku.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O MEDIJIH, SKRAJŠAN POSTOPEK.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Dobili ste predlog zakona, mnenje Vlade, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport, pojasnilo predsednika Sveta za radiodifuzijo v zvezi s predlogom sprememb, stališče upravnega odbora Društva novinarjev, ter vložen amandma Poslanskih skupin Nove Slovenije, SDS in SMC.

Vabljeni pa so: skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Andrejem Černigojem, Zakonodajno-pravna služba, Ministrstvo za kulturo, gospa Ignacija Fridl Jarc – državna sekretarka, Uršula Menih Dokl, vd generalne direktorice Direktorata za medije, Državni svet – v njegovem imenu Branimir Štrukelj, Svet za radiodifuzijo, Aleš Lipičnik, Akos – Agencija za komunikacijsko omrežje in storitve, mag. Tanja Muha, Društvo novinarjev Slovenije, ki se je opravičilo, in Kulturniška zbornica – v njenem imenu gospod Janoš Kern. Dodatno so bili vabljeni Gospodarsko interesno združenje lokalnih in regionalnih radijskih postaj Slovenije.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 84. seji 6. 11. 2020 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. in 142. člena poslovnika. K predlogu je bil vložen amandma Poslanskih skupin Nove Slovenije, SDS, SMC k 2. členu in zato pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Želi besedo predlagatelj, Andrej Černigoj?

Prosim, beseda je vaša.