Govor

Jože Lenart

Ja, skladno z drugim odstavkom 65. člena Poslovnika Državnega zbora, v LMŠ napovedujemo obstrukcijo seje Odbora za kulturo. V LMŠ bomo delo tega odbora obstruirali zaradi nerešenega vprašanja razdelitev delovnih mest v delovnih telesih. Ker ima trenutno opozicija 15 glasov manj, kot bi ji sicer pripadalo po poslovniku. Za demokratično delovanje sodobne države je namreč ustrezen položaj opozicije nujen.

Na zlagano demokracijo v Listi Marjana Šarca ne pristajamo. Koalicija s podporo Poslanskih skupin DeSUS in SNS, štirim nepovezanim poslancem namerno odreka članstvo v delovnih telesih. Tudi v tem odboru jim ne dovoli sodelovati v zakonodajnem postopku. Obravnava zakona, ki se opravi na delovnih telesih, je namreč ena ključnih faz zakonodajnega postopka. Tisti, ki nepovezanim poslancem onemogočate sodelovanje, odločanje in glasovanje v eni izmed faz zakonodajnega postopka, ustvarjate drugorazredne poslance, pa čeprav so bili demokratično izvoljeni. Ustvarjate tudi zlagano demokracijo, kajti takoj, ko se nekemu poslancu onemogoči polnopravno izvajanje njegove zakonodajne funkcije, je v tej hiši konec demokracije.

Poslanci LMŠ take uzurpacije zakonodajne veje oblasti ne moremo le nemo opazovati. 30 dni smo poskušali s pogovorom. Ker koalicija s podporniki ni hotela prisluhniti, smo prišli od besed k dejanju. Zdaj bomo z obstrukcijo na dogajanje opozarjali domačo in mednarodno javnost, hkrati pa bomo pokazali tudi solidarnost do nepovezanih poslancev, ki jim je glasovanje onemogočeno.

Žalosti nas, da nobena druga demokratična orodja vsaj za zdaj zaradi vašega oklepanja položajev še niso učinkovala. Kljub temu pa ne bomo postali pasivni, ne bomo vam nehali gledati pod prste, ne bomo nehali s poskusi, da se vaše škodovanje državi konča. Ne želimo pa biti del te zgodbe, kjer se poslance, ki so rekli ne Janševi politiki, utiša in onesposobi na nedemokratičen in protiustaven način. Zato smo posegli po tem skrajnem parlamentarnem orodju, in to je obstrukcija.

Hvala.