Govor

Spoštovane in spoštovani, začenjam 12. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Članice in člane komisije ter vse vabljene prav lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani oziroma članice komisije in sicer Meira Hot in pa Vojko Starović. Na seji kot nadomestna članica komisije s pooblastilom sodeluje Tina Heferle, ki nadomešča Aljaža Kovačiča.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje.

Seja je bila sprva sklicana 4. junija 2021, pozneje pa, zaradi izredne seje Državnega zbora preložena na današnji dan. S sklicem seje, ki ste ga prejeli 28. 5. ste prejeli naslednji dnevni red in sicer ta dnevni red obsega eno samo točko in to je »Položaj pripadnikov romske skupnosti v Sloveniji v razmerah epidemije Covid-19«. Ker je seja sklicana na podlagi zahteve in ni bil podan predlog za umik podpore zahtevi je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo k tej 1. TOČKI DNEVNEGA REDA – POLOŽAJ PRIPADNIKOV ROMSKE SKUPNOSTI V SLOVENIJI V RAZMERAH EPIDEMIJE COVID-19.

Na sejo so bili vabljeni Violeta Tomić kot predstavnica vlagatelja zahteve, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za okolje in prostor, mag. Stane Baloh Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti, Peter Svetina Varuh človekovih pravic, Miha Lobnik zagovornik načela enakosti, Tatjana Kranjc Nikolič iz Nacionalnega instituta za javno zdravje, Jana Bedrač iz Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice Maribor, Darko Rudaš predsednik Združenja Forum Romskih svetnikov, Jožef Horvat Muc predsednik Zveze Romov Slovenije, Bogdan Miklič predsednik Zveze Romov za Dolenjsko, Oliva Mirkovič terenska delavka v romskem naselju Kerinov Grm Krško, Enisa Brizani Radio Slovenija urednica Oddaje Naše poti, Nataša Brajdič Žagar aktivistka in zagovornica pravic otrok in žensk romske manjšine, Branko Kumer direktor Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, Monika Ferenčak terenska delavka, članica Komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v Občini Brežice, Zvonko Golobič predsednik Zveze za razvoj romske skupnosti Črnomelj, Mitja Novak romski pomočnik na Osnovni šoli Frana Metelka Škocjan, Duško Smajek romski svetnik v Mestni občini Novo mesto, Haris Tahidorić predsednik Zveze romske skupnosti Umbrella Dežnik, Cirila in Darko Hudorovac prebivalca romske naselja Smrekec pri Grosuplju, dodatno pa so bili na sejo vabljeni še Jože Kapler župan Občine Škocjan, Gregor Macedoni župan Mestne občine Novo mesto, Samo Pogorevc župan Občine Ribnica, dr. Vladimir Prebelič župan Občine Kočevje in Dušan Strnad župan Občine Ivančna Gorica. S strani vabljenih so se opravičili Peter Svetina Varuh človekovih pravic, zaradi nujne zadržanosti je pa posredoval svoj prispevek, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora in ki ga bom v njegovem imenu pozneje predstavila jaz, zato da bo z njim seznanjena tudi javnost, Darko Rudaš, zaradi nujnih službenih obveznosti in Jože Horvat Muc, zaradi že prej dogovorjenih obveznosti je pa posredoval tudi svoje mnenje in stališče, ki je prav tako objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. S sklicem seje ste kot gradivo prejeli zahtevo Poslanske skupine Levica za sklic nujne seje z dne 28. 5. 2021, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Sedaj pa začenjam z obravnavo te točke. Najprej prosim predstavnico vlagatelja zahteve Violeto Tomić, da pove nekaj uvodnih besed o razlogih za sklic seje.

Violeta, izvoli.