Govor

Miha Zupančič

Hvala za besedo gospa predsedujoča. Sem Miha Zupančič in Mladinskega sveta Slovenije in pa da začnem. Spoštovani poslanci, poslanke, predstavniki ministrstev, predstavniki Urada Republike Slovenije za mladino in ostali kolegi in vabljeni gostje.

Hvala, začel bom s tem, d se zahvalim kolegu, predstavniku iz Državnega sveta, ki nam je na tem odboru dal možnost, da smo predstavili to poročilo, ki ga je že kolega predstavnik predstavil, tako da se bom v bistvu jaz malo bolj konkretno dotaknil nekaterih ukrepov, ki jih ta nacionalni program za mladino predvideva.

Nekatere stvari smo podarili v bistvu že ob začetku oziroma ob pripravi tega izvedbenega načrta pa se mi zdi smiselno, da se jih še enkrat dotaknem in tudi da se jih potem bolj podrobneje analizira. Omenjeno je bilo vajeništvo mi pa smo pri vajeništvu opazili, d je še vedno obtežen dostop do informacij in bi poleg spletnega portala za vajeništvo bilo smiselno organizirati tudi strokovno službo, ki bi nudila podporo in pomoč vsem, ki jih pač to zanima. Še vedno smo mnenja, da ni sistemsko in celovito urejeno in ker se pilotni projekt zaključi leta 2021, pričakujemo, da bo tudi po letu 2021 zagotovljeno financiranje vajeništva, ker ga smatramo kot dober ukrep.

Potem v izvajanju je bil vključen oziroma ukrep vključevanja uporabe IKT v visokošolski pedagoški proces. Že v zadnji oceni izvajanja NPM-ja smo opozorili, da se veliko ukrepov dotika zgolj visokošolskega področja. Trenutna situacija nam je v bistvu pokazala, da je bilo pravilno to, da smo v preteklosti opozarjali na to, ker res ne smemo pozabiti, tudi na srednje šole in osnovne in na njihovo modernizacijo, digitalizacijo, ker vidimo s kakšnimi težavami so se dejansko soočale, ko je prišlo do nepričakovanih sprememb.

To je kar se tiče izobraževanja, ki je zagotovo pomembno, se pa bom bolj dotaknil področja zaposlovanja in kasneje duševnega zdravja, ker smatramo, da je to za mlade še bolj akutno in še bolj aktualno v trenutni situaciji.

Na začetku bi poudaril tako kot je bilo že danes slišano, da je bila res predstavljena pred kratkim raziskava mladina 2020. Na Mladinskem svetu Slovenije smo v preteklosti že opozarjali, da nekih raziskav kvalitetnih na našem področju ni, zato smo zares veseli da je MIZŠ in posledično Urad RS za mladino naredil, opravil to raziskavo in nam tudi službi za prihodnje zagovorništvo na področju mladine.

Ena stvar, ki smo jo v bistvu opazili, da se je brezposelnost v bistvu navidezno ali pa uradno zmanjšala, ampak sama raziskava mladina 2020 je pokazala, da se številni mladi v bistvu počutijo brezposelni. Del oziroma del tega lahko pripišemo tudi temu, da imamo program jamstvo za mlade, ki zagotovo super, so noter super ukrepi, zato ker so mladi udeleženci nekih programov izobraževanja in zaposlitev za nedoločen čas se nezaposlenost na papirju navidezno zmanjša a se ob koncu teh programov potem ponovno prijavilo na zavod in imamo spet v bistvu samo odlašanje, odlaganje nezaposljivost mladih.

Izzivi ostajajo dolgotrajno brezposelni mladi oziroma mladi, ki imajo številne težave. Spet so bile razne ankete, pa se dotaknem še kasneje, da imajo duševne težave ali družinske telesne in se zaradi tega težje vključujejo na trg dela. Pri teh mladih smo mnenja, da bo potrebno vzpostaviti posebne programe za njihovo celovito integracijo v družbo.

Na področju usklajevanja poklicnega in zasebnega oziroma družinskega življenja pozdravljamo spremembe, ki so se zgodile na področju izrabe očetovskega dopusta in starševskega dopusta za posvojitelje. Bo pa potrebno tudi sploh v trenutnih razmerah več fokusa dajati tudi ozaveščanju za delodajalcev, da lahek dostop do tehnologije kot so recimo službeni telefoni, elektronska pošta ne pomeni, da mora biti posameznik 24 na voljo dosegljiv, ampak da moramo omejiti delovni čas in pa potem prosti čas, ker posledično lahko stvari vodijo v izgorelost.

Opazili smo, da zagotavljanje celovite brezplačne podporne storitve za podjetništvo preko storitve spod točk ne ustreza potrebam uporabnikom in da bi več morali vlagati v kakovostno svetovanje in usposabljanje kadrov, ki nudijo storitve. Toliko, kar se tiče zaposlovanja.

Bi šel zdaj v bistvu na bivanjsko razmerje mladih, ki se nam zdi poleg trga dela ena najbolj akutnih in pomembnih točk, ki jih je potrebno naslavljati. Tukaj smo mnenja, da zagotovitev javnih najemniških stanovanj za mlade, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje, se pravi, ni več pilotni projekt, ker je ta potekel leta 2018. Mi smo ga ocenili kot pozitivnega zato tudi pričakujemo, upamo, da se bo nadaljeval v enakem obsegu in da se ga razširi po možnosti tam, kje je povpraševanje veliko.

Opazujemo tudi, da je v bistvu fokus tako uradnih državnih institucij, javnih najemniških skladov, ministrstev, lokalnih občin imajo fokus na reševanju bivanjske problematike. Ne samo mladih, nekako na splošne populacije in to pozdravljamo, bo pa potrebno tukaj dati še kar nekaj fokusa. Ker s tem, da letno naredimo 50 ali 100 stanovanj bivanjske problematike ne bomo rešili v nekem doglednem času.

Potem pa je ena zanimivost, kije tudi v bistvu bila opažena že v preteklosti, pa jo je raziskava mladina 2020 potrdila za nas. V bistvu se je ta raziskava pokazala, da se mladi vse bolj zavedajo zdravega načina življenja, povečuje se njihova telesna, športna aktivnost, čedalje manj pijejo, kadijo, skrbijo za zdrav življenjski slog a hkrati so vse manj zadovoljni s sabo in z kvaliteto življenja, ki ga imajo. Tako, da je tukaj vkljub temu, da se neke kazalnike dosega, smo mnenja, da je še vedno stanje na terenu precej resno in v bistvu to je tudi posledica oziroma tako, vedno več se govori o duševnih težavah mladih in res so pereče in to ni v bistvu.

Jaz tukaj vidim dva razloga zakaj do tega prihaja. Eden je v bistvu zdravljenje simptomov, ki ni tako dobro narejen, kot bi lahko bil. To je zato, ker nimamo sistemsko urejenega tega področja, niti nimamo dovolj še zakonodajne podlage, recimo opažamo pomanjkanje zakona o psihološki pomoči ali pa zakona o psihoterapevtske dejavnosti in to je ena izmed teh zadev, da se ne učinkovito lotevamo teh težav.

Ampak v bistvu sem hotel povedati, da te težave, ki jih je zdaj, se pravi raziskave NIJZ-ja oziroma ki jih je korona še poglobila niso prišle samo zaradi korone. To so stvari, ki se nalagajo zaradi vseh teh področij, ki sem jih povedal in sem vesel, da imamo nacionalni program za mladino in da se dela na tem. Mislim, da premalo, zato ker imajo mladi. Slovenija je prva, ne vem, če veste po številu prekarnih zaposlitev med mladimi in to zagotovo vpliva da imajo različne ekonomske pomisleke oziroma negotove ekonomsko situacijo, ne vejo kako naprej, poleg tega se sovpadajo z bivanjsko problematiko, z raznimi težavami pri zaposlovanju, zaposlitvami za nedoločen čas in v bistvu vse to skupaj cel ta spekter je pripeljal do duševnih težav, ki jih imajo mladi danes. Tako, da v bistvu pozdravljamo, da se dela na tem programu, bi si pa želeli da v bistvu se stvari dotaknejo tudi dejanskih izzivov, ki jih mladi dejansko imajo. Evo, toliko iz naše strani za enkrat. Hvala lepa za besedo.