Govor

Bojan Režun

Hvala lepa gospa predsedujoča, spoštovani poslanci in gostje. Komisija Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport je na 33. redni seji 29. marca obravnavala delno poročilo o izvajanju resolucije o nacionalnem programu za mladino 2014-22 za leta 2017, 18 in 19. Komisija se je seznanila s poročilom. Komisija se je seznanila tudi z oceno Mladinskega sveta Slovenije glede izvajanja ukrepov in doseganjem ciljev iz nacionalnega programa za mladino 2013-22 v obravnavanih letih.

Mladinski svet Slovenije opozarja na odsotnost ustreznih analiz o položaju mladih, saj mladinska politika pogosto ne odraža dejanskih potreb mladih in se ne ukvarja z dejanskim položajem mladih v družbi. Slovenija na nacionalni ravni nima sistemsko urejenega spremljanja položaja mladih, dejanske potrebe mladih, niso pravilno identificirane. Neustrezno in pomanjkljivo je spremljanje izvajanje programa in njihovih učinkov, zato se ne izvaja izboljšave posameznih ukrepov oziroma prilagoditev ukrepov dejanskim položajem mladih, zlasti zaradi sprememb družbeno ekonomskih razmer.

Predstavnica je izpostavila odsotnost medsektorskega sodelovanja in vključevanja različnih deležnikov na nekaterih resornih ministrstvih, ki mladinske sektorje in njene deležnike ne prepoznajo v zadostni meri kot relevantne pri oblikovanju načrtovanju in izvajanju posameznih ukrepov nanašajoč se na mlade in mladinske organizacije.

Komisija je podprla opozorila Mladinskega sveta Slovenije in dodala, da poleg vseh omenjenih izzivov s katerimi se mladi srečujejo in ki vplivajo na nezadovoljiv položaj mladih v Sloveniji obstaja še vrsto drugih negativnih vplivov, kot so na primer različna spletna omrežja, obenem pa s mladi pri iskanju prve zaposlitve srečujejo še z dodatnimi omejitvami in preprekami, zato bi jim morala država sistemsko podpreti vključevanje še šolajočih se mladih v delovne in raziskovalne procese v raziskovalno inovacijski gospodarski sektor. S tem bi se jim tudi omogočilo hitrejše vključevanje na trg delovne sile in spodbudilo karierne priložnosti.

Komisija je tudi opozorila, da je treba vzpostaviti dodatne mehanizme za izvajanje programskih ukrepov oziroma ciljev ter jih spremljati z evalvacijami na poglavjih katerih bo mogoče oblikovati nov nacionalni program z realno finančno oceno za njegovo izvedbo, pri čemer pa morajo biti vključeni vsi deležniki na področju mladinske politike. Hvala lepa.