Govor

Damir Orehovec

Predsedujoča, hvala lepa za besedo. Lep pozdrav vsem gostom in poslancem. Ja, naj uvodoma pojasnim, da mora Vlada v skladu z zakonom o javnem interesu mladinskem sektorju vsake tri leta Državnemu zboru predložiti delno poročilo o izvajanju nacionalnega programa za mladino z ovrednotenimi rezultati.

Naj povem tudi, da je svet Vlade Republike Slovenije za mladino ustanovil delovno skupino za spremljanje izvajanja nacionalnega programa za mladino, ki se je kasneje preoblikoval v delovno skupino za mladinske politike in jo sestavljajo predstavniki Ministrstev in pa predstavniki organizacij mladinskem sektorju.

Vlada Republike Slovenije je poročilo o izvajanju resolucije o nacionalnem programu za mladino torej 2013-2022 za leto 17, 18 in 19 obravnavala v oktobru 2020 in ob tem sprejela tudi dodaten sklep s katerim je naložila vsem ministrstvom, da nemudoma sprejmejo vse potrebne aktivnosti in zagotovijo ustrezna sredstva za izvajanje ukrepov, ki so pač, ki še niso realizirani.

Zdaj v poročilu, ki je pred vami in ki ste ga torej lahko prebrali in je obešeno tudi na spletu je treba povedati, da je vmes ivalvacijo torej tega programa izvedel tudi zunanji strokovnjak s področja evalvacijskih študij in mladine dr. Tomaž Deželan in pa da je tudi ocena Mladinskega sveta Slovenije o izvajanju te resolucije, kjer so tudi sodelovali mreža mama in pa ŠOS.

Če se osredotočim mogoče s par besedami na področje izobraževanja, ki ga pokrivamo bi poudaril, da je bilo izvedeno mnogo ukrepov, pri čemer jih je seveda veliko bilo sofinanciranih s strani ESSja in pa rezultati mednarodnih raziskav kažejo, da so na lestvici mednarodnih primerjav slovenski mladi dobro uvrščeni. To je dober podatek. V torej tem obdobju 17-19 je bil narejen tudi pomembnem premik na sistemskem področju, predvsem s področja vajeništva in pa s področja visokega šolstva, ki seveda ima za posledico tudi pozitivno torej povezave s trgom dela in pa izobraževanja.

Treba je povedati, da je pred kratkim bila tudi torej zaključena in predstavljena raziskava mladina 2020, ki je na področju izobraževanja ugotovila, da javne politike na področju izobraževanja dajejo dobre rezultate. Več bo verjetno potem se še slišalo v nadaljevanju, ko bosta predstavnika po potrebi Urada za mladino po potrebi odgovarjala na morebitna vprašanja.

Posebej bi rad povedal, da izobraževanje ni edino področje, ki je tukaj, da so tukaj še ostala področja, področja zaposlovanja in podjetništva, področja zdravja in dobrega počutja mladih, področja bivanjskih razmer mladih, področja mladih in mladinskega sektorja in pa področja kulture, ustvarjalnosti, dediščine in medijev. Za te ukrepe v letih 2017 torej je bilo namenjeno torej 2017 je bilo namenjeno približno 212 milijonov eurov, let 2018 približno 148 milijonov in pa leta 2019 142 milijonov. Seveda tukaj je treba povedati, da gre tukaj za torej vseh ministrstev.

Zdaj če še na koncu povem koliko je bilo za 2020. 2020 je bilo namenjeno približno 211 milijonov eurov. To spada k drugi točki. Pa da omenim, da to pokriva kar precej ministrstev in sicer Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za notranje zadeve, zdravje in pa seveda Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Torej izvedben načrt za leto 2020 je sestavljen iz ukrepov, katerih financiranje in izvajanje je bilo mogoče urediti znotraj proračuna, torej leta za leti 20 in 21 v okviru evropskih strukturnih sredstev torej še obstoječe perspektive 14 20 ter seveda sistemskih ukrepov, ki pa seveda ni nujno, da imajo tudi finančne posledice. Včasih je dovolj tudi samo, da se na nek sistemski nekaj z zakonom spremenilo. Dodatno so bila vključeni tudi ukrepi, ki se financirajo iz programa Erazmus plus.

Mogoče toliko za zdaj, pa potem bo Urad za mladino še pojasnil določene stvari, če bodo vprašanja. Hvala lepa.