Govor

Igor Peček

Spoštovane članice in člani Komisije za nadzor javnih financ, ostali prisotni lepo pozdravljeni. Pričenjam 26. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da opravičil o odsotnosti do začetka seje nisem prejel, na seji pa kot nadomestne članice in člani sodelujejo gospa Andreja Zabret, ki nadomešča poslanca gospoda Braneta Goluboviča iz Poslanske skupine Liste Marjana Šarca, mag. Marko Koprivc, ki nadomešča poslanca gospoda Janija Prednika iz Poslanske skupine SD in pa iz kvote nepovezani poslanci na seji sodeluje gospod Jurij Lep.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. in edino točko dnevnega reda - Škodljivi učinki vladne davčne reforme na javne finance in dohodkovno neenakost.

Poslanska skupina Levice je dne, 11. maja 2021 na Komisijo za nadzor javnih financ naslovila zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo k tej točki dnevnega reda ste prejeli zahtevo Poslanske skupine Levica s predlogi sklepov, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora, s sklicem seje.

Na sejo so bili vabljeni Luka Mesec v imenu predlagatelja zahteve, mag. Andrej Šircej minister za finance, ki pa se je upravičil, z nami pa je državna sekretarka mag. Maja Hostnik Kališek, Ministrstvo za finance, predstavniki reprezentativnih sindikalnih central, Marijan Papež generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki se je tudi upravičil, z nami pa je namestnik generalnega direktorja mag. David Klarič, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije dr. Davorin Kračun, predsednik fiskalnega sveta in fiskalni svet.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da najprej predstavnik predlagateljev za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevek za sklic, v nadaljevanju bodo dobili besedo vabljeni, nato pa sledi razprava članic in pa članov komisije. Besedo najprej dajem predstavniku predlagatelja, Luka Mesec, izvolite, imate besedo.