Govor

mag. Andrej Rajh

Lep pozdrav tudi v mojem imenu, spoštovani, spoštovana državna sekretarja, kolegice poslanke in poslanci in cenjeni gostje.

Jaz bi se tu samo navezal tudi na mojega predgovornika, ki je izpostavil pomen ekološko pridelane hrane. Mislim, da je treba tu posebej to izpostaviti in tudi promovirati. Je pa seveda potrebno za to tudi ustrezna regulacija. In v luči podnebnih sprememb se seveda postavljajo vprašanja, na kak način bomo to ekološko hrano zagotavljali. Marsikdo si predstavlja, da je to v bistvu neke vrste ekstenzivni način pridelave hrane. To je treba ljudem povedati, da se verjetno pod ekološkim načinom pridelave hrane ali pa vrtnin, kmetijskih izdelkov ne razume to, da se bo to pridelovalo na način, kot se je pridelovalo pred stotimi leti, ampak na sodoben način. Verjetno brez nepotrebnih kemikalij in pesticidov, a ne. V bistvu na tak način je verjetno to mišljeno, ker jaz si to ne znam predstavljati, da bomo v času podnebnih sprememb, ko se v bistvu te toče, suše, novi škodljivci, ki so v bistvu dejstvo, ki prihajajo sem, v bistvu lahko, lahko na ekološki način, kot si nekdo predstavlja, na enak način, kot pred 50 ali pa 100 leti pridelovali hrano, gre za sodoben, verjetno, kakor razumem, za sodoben način pridelave zdrave hrane, tudi lahko v kontrolirani atmosferi, kot je na primer tehnologija hidroponika ali kaj podobnega. Na način da se kontrolira vnos hranil in škropiv in način tudi, da se preprečuje vnos ali pa dostop škodljivcev do poljskih in kmetijskih pridelkov.

Za nas v SAB-u je to zelo pomembno, da se v bistvu samooskrba poveča, da se tudi zagotovi pridelava zdrave in kakovostne hrane brez nepotrebnih kemikalij, ker vemo, da je zdrava hrana tudi ključnega pomena zato, da bomo ljudje zdravi. Vemo, da se prebivalstvo stara in da ena ključnih bolezni so srčno-žilne bolezni. In z njo povezana, v bistvu en ključnih dejavnikov je prekomerna telesna teža. In seveda z zdravo hrano, zmernimi količinami, a ne, lahko dosežemo multiplikativne učinke v tem smislu, da ugodno vplivamo tudi na stanje zdravstvene blagajne. Vemo, da nič ni neobičajnega, da zaradi tudi nezdravega življenjskega sloga in nezdrave hrane nekateri naši sodržavljani dobijo dvesto, tristo evrov mesečno zdravil, a ne, to dobijo po osem različnih zdravil. In v bistvu v SAB-u vidimo priložnost za zdravo hrano tudi v tem smislu, da se nekako začnejo obvladovati stroški zdravstvene blagajne, ki bodo s staranjem prebivalstva seveda naraščali in tudi vidimo, vidimo to priložnost pridelave zdrave hrane v povezavi z digitalizacijo in informatizacijo v kmetijstvu, tudi kot možnost zelenega preboja. Zato se tudi s stališčem, ki ste ga navedli, strinjamo.